Trots den årliga tillväxten av börsvärdet för kryptovalutor är traditionella institutioner inte redo att erkänna digitala tillgångars roll i den globala ekonomin. Men det verkar pågå ett paradigmskifte. 

ANNONS

Antalet användare av blockchain-plånbok har ökat markant sedan 2016, till över 50 miljoner personer. Och siffran fortsätter att öka i takt med att folk tvingas upptäcka nya strategier i kriser.

Antal användare med blockchain-plånbok sedan Q3 2016. (Källa: Statista)
Antal användare med blockchain-plånbok sedan Q3 2016. (Källa: Statista)

Betaljättar som Visa, Paypal och Mastercard har visat intresse för marknaden i takt med att fler regeringar och banker öppnar upp för kryptovalutor.

Visa

Visa var en av de första betaljättarna som investerade i kryptoindustrin redan 2018. Samma år lanserades de första kontokorten baserade på kryptovaluta.

(Foto: Visa)

I maj 2020 ansökte Visa om att utveckla en egen digital valuta baserad på blockchain-teknologi.

Paypal

Även om det inte går att betala med kryptovalutor via Paypals tjänster investerar de i lovande kryptoplattformar som Coinbase, Bitpay och Gocoin.

Men Paypals eventuella planer avslöjades under sommaren 2020. Enligt källor på Coindesk siktar de på att lägga till stöd för kryptobetalning direkt genom Paypal, utan tredjeparter.

Mastercard

Mastercard har varit öppet tveksamma till kryptovalutors nytta i ekonomin. I en intervju påstod Mark Barnett, vd Mastercard Europa, att han inte trodde att kryptovalutor skulle ändra dagens existerande betalningssystem.

ANNONS
ANNONS

Trots detta meddelades det nyligen att Mastercard har skrivit avtal med Bitpay att lansera ett kontokort för kryptovalutor i december 2020.

Läs mer: Mastercard ger ut kryptokort i nytt samarbete