Det slår Cecilia Skingsley fast.

ANNONS

Hon är alltså vice riksbankschef och det var vid Skagen Fonders nyårskonferens 2018 som hon underströk att det inte finns någon som garanterar bitcoins värde; hon beskrev kryptovalutor som ”mycket volatila tillgångar”, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Riksbanken är medveten om att kontanter används i alt mindre utsträckning och driver också ett projekt för att utvärdera så kallade e-kronor. I ett kontantlös samhälle kan Riksbanken tänka sig att erbjuda digitala centralbankspengar.

”Vi kan fortfarande göra vårt arbete i form av att styra penningpolitiken utan kontanter, så kontanter behövs inte för vår del, men frågan om pengar, vem som ger ut dem och hur betalningssystemet fungerar är inte bara en fråga för centralbanken utan det är en politisk fråga. Därför vill vi förbereda och tänka kring de här sakerna i tid”, sade Cecilia Skingsley till journalister vid konferensen, där hon alltså även sade att bitcoin kommer att medföra tårar.

ANNONS
ANNONS

I veckan gick Warren Buffett ut och sade att bitcoin ”får ett dåligt slut”; själv skulle han aldrig investera i kryptovalutan. Läs mer om det här.