Svenske bitcoinexperten Ivan Liljeqvist berättar hur personer och företag kunnat dra in ”hundratals miljoner dollar” på hajpen – vid sidan av handeln.

ANNONS

Den som köpte bitcoin för några år sedan har haft en sagolik värdestegring. Men just handel och spekulation i själva valutan är långt ifrån det enda fenomen som fött nya krypto-miljonärer de senaste åren.

På den populära Youtube-kanalen ”Ivan on Tech” listar den svenske 21-åringen Ivan Liljeqvist flera sätt på vilka företag och privatpersoner tjänat stora pengar i de senaste årens stora hausse.

Den svenske bitcoin-experten identifierar framför allt tre fenomen, här i korthet:

Nya kryptovalutor
Den äldsta och överlägset mest lukrativa affärsidén, enligt Ivan Liljeqvist, var de som tidigt såg potentialen i blockkedjan och tekniken bakom. För dessa var det relativt enkelt att kopiera koden, göra några mindre egna ändringar, och lansera en helt egen valuta med potential att rusa astronomiskt.

ICO
Framför allt förra årets stora trend, men fortfarande vanligt förekommande, är de så omskrivna så kallade ICO:s – eller ”initial coin offerings” som det heter. Upplägget liknar så kallad crowdfunding funding och har i flera fall dragit in hundratals miljoner dollar i investeringar. De senaste året har dock finansieringssättet sågats av kritiker som menar att det i många fall handlar om rena bluffmetoder.

ANNONS
ANNONS

Forks
Det senaste och hetaste inom kryptovalutor är att genomföra en ”fork” i en redan existerande valuta. Bitcoin Gold är ett av de mest välkända exemplen i, berättar Ivan Liljeqvist som kallar det för ”den nya vågen”.

”Det handlar inte om att starta en helt ny valuta genom att bara att kopiera källkoden. I stället utnyttjar man den redan uppbyggda användarbasen.”

Se hela klippet och den unge svenskens resonemang här nedan.

Läs mer från PS Kryptovalutor nedan:

Kryptovaluta-bolag tog pengarna och stack [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

Premiär för Europas första bitcoinfond [DagensPS.se] >

”Det kanske är en bitcoinbubbla nu” [DagensPS.se] >

Larm: Kryptovaluta för kvarts miljard värdelösa [DagensPS.se] >