Dagens PS har tidigare skrivit om den svenske uppfinnaren Håkan Lans som legat i mångåriga strider med datorjättar som Dell, Hewlett-Packard och Compaq och som så sent som 2013 valde att stämma svenska Saab för ett världsledande navigationssystem. Nu rapporterar Svenska Dagbladet om ett liknande fall.

För över fem år sedan var de svenska storbankerna på väg att lansera en ny teknik för svenskar att identifiera sig i mobilen som grundade sig i telefonens sim-kort och en koppling till operatören. Men så plötsligt kom en svensk uppfinnare och presenterade en produkt som skulle omkullkasta det jättarna jobbat på i flera år.

Innovatören heter Stefan Hultberg, medgrundare av mjukvaruföretaget Accumulate, och produkten är mobilt bank-ID – en teknik värd miljarder, enligt SvD Näringsliv. Stefan Hultberg hävdar nämligen att det var hans bolag som kom på tekniken, som pitchade den för bankerna men som sedan bestals på hela sitt livsverk.

”Vi berättade för bankerna att ’ni behöver inte göra det här’. Ni behöver inte operatörerna eller sim-kort. Ni kan spara enorma pengar /…/ De hade ingen aning om den här tekniken”, förklarar han för SvD:s Carolina Neurath och Peter Alestig och visar upp både patentet till tekniken samt andra dokument som konstaterar patentintrång.

Enligt Stefan Hultberg ska nämligen samtliga av bankerna nappat på mjukvaran. Ett nära arbete och ett pilotprojekt sjösattes vilket den svenske it-entreprenören var övertygad skulle leda till en licensaffär. Men så blev det inte. Efter månader av arbete, och sammanlagt 6 år av Stefan Hultbergs tid för att utveckla tekniken, kom samtalet: att bankerna gått vidare och skulle ta fram en egen produkt.

ANNONS
ANNONS

Stefan Hultberg menar att bankerna mjölkade Accumulates tekniker på detaljerad information om systemet, för att sedan kapa hela idén.

”De har stulit min idé rakt upp och ner.”

MISSA INTE: Håkan Lans chockad: ”Jag har stämt fel bolag” [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Polisen varnar för succé-app – kan röja din identitet [Dagensps] >

URSPRUNGSKÄLLAN: Bankerna stal hans idé: ”Handlar om makt och pengar” (Betallänk) [SvD Näringsliv] >