Marknadschef välkomnar trendbrottet med öppna famnen och konstaterar att det funnits en oro över att nyföretagandet inte gått upp trots högkonjunkturen.

Antalet nystartade företag har ökat med 3 procent under första kvartalet i år jämfört med motsvarande period i fjol, enligt siffror från myndigheten Tillväxtanalys som Dagens Industri (obs, inloggning krävs) tagit del av och berättar om.

Siffrorna visar att 18.750 nya företag startade under årets första kvartal, vilket kan jämföras med 17.961 företag under samma tid 2018.

Mats Evergren, marknadschef på Nyföretagarcentrum, säger till Di att man varit oroliga över att nyföretagandet minskat på senare år trots en god konjunktur.

Han talar om att den aktuella statistiken är ”ett trendbrott”, och att det varit segt med nyföretagandet i Sverige tror han bland annat hänger ihop med en tidigare ovisshet om vad som skulle ske politiskt och inte lyckades bilda ett styrande kabinett. När det sedan stod klart att S och MP skulle regera landet med stöd från C och L steg hoppet. Att Centern och Liberalerna är med på banan har bidragit till att nyföretagandet nu stiger, resonerar han.

”Som företagare vill du veta spelreglerna och vad som gäller framöver”, resonerar Mats Evergren i artikeln.

Med tanke på att lågkonjunktur nu är i antågande, enligt experterna, tror Mats Evergren att nyföretagandet kommer att ”plana ut lite grann”. Prognosen är ”en svag uppgång 2019 jämfört med 2018”, säger han.

Nyföretagarcentrum siffror visar att nyföretagandet hittills i år gått upp med 2,4 procent. Mats Evergren menar att det hade varit önskvärt med en större uppgång. Särskilt med tanke på, som han säger i Di, att ”vi haft en stark högkonjunktur”.

ANNONS
ANNONS

Här är branscherna där det startats flest nya företag under första kvartalet 2019:

Radio, film, förlag och telekommunikation (+ 19 procent)

Serviceföretag och personliga tjänster (+ 17 procent)

Handel och service av motorfordon (+ 13 procent)

Konsultverksamhet inom juridik och ekonomi (+ 10 procent)

Bygg och anläggning (+ 10 procent)

Källa: Dagens Industri