Kent Ekeroth anklagas för att slagit en annan man i kön till en krog vid Stureplan i centrala Stockholm i slutet av november förra året.

För det åtalas den framträdande riksdagspolitikern för Sverigedemokraterna nu för ringa misshandel.

”Idag, fredag, lämnade chefsåklagare Lena Kastlund in stämningsansökan till Stockholms tingsrätt”, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Det hela startade med att Ekeroth nekades inträde på nattklubben. Han gick då därifrån men vände sedan tillbaka varpå bråk uppstod, enligt bilder som Expressen publicerade i samband med händelsen.

Enligt Kent Ekeroth agerade han bara i självförsvar men inom partiet fick det omedelbara konsekvenser. Partiledaren Jimmie Åkesson bad Ekeroth att ta en timeout från sin plats i justitieutskottet.

Kent Ekeroth har i efterhand, så sent som i torsdags, skriver Expressen, sagt att han dödshotades.

”Kent Ekeroth har ända sedan den aktuella händelsen ägde rum natten den 24 november 2016 hävdat att han handlade i nödvärn”, har hans advokat Johan Eriksson skrivit i ett yttrande som tidningen hänvisar till.

20-åringen som blev föremål för SD-toppens attack har i förhör sagt att han kommenterat Ekeroths tidigare järnrörsskandal den aktuella kvällen.

Han hävdar att ingen rörde Kent Ekeroth medan Ekeroth – som i sin tur polisanmält 20-åringen – menar att han dödshotats och fått ett slag i ansiktet, och att han i det läget kan ha viftat tillbaka och träffat angriparen med öppen hand för att värja sig.

ANNONS
ANNONS

”Oavsett vad som hänt så är det så pass allvarligt det som har skett att man kan kanske inte med trovärdighet agera just i justitieutskottet och de frågor som hanteras där”, har Jimmie Åkesson tidigare uttalat i Expressen.

Efter åtalat är Kent Ekeroth inte kvar som Sverigedemokraternas internationella sekreterare. SD skriver i ett pressmeddelande att Peter Lundgren efterträder Ekeroth, som haft posten sedan 2007.

Peter Lundgren är sedan 2014 en av Sverigedemokraternas två parlamentariker i Europaparlamentet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio och berättar att Ekeroth i ett sms inte vill svara på om han tvingas bort från stolen eller om han lämnar uppdraget frivilligt.

Så här kommenterar inrikesminister Anders Ygeman (S) åtalet mot Kent Ekeroth:

”Det är ju inte bara en riksdagsledamot utan en rättspolitisk talesperson och därmed en justitieministerkandidat som nu blir föremål för domstolsprövning för misshandel. Och det är naturligtvis väldigt allvarligt. Jag kan inte påminna mig att det hänt någon gång tidigare i svensk historia”, säger Ygeman till TT.

Till Ekot säger nu SD:s partiledare Jimmie Åkesson att hans förtroende för Kent Ekeroth är allvarligt skadat och att de senaste händelserna även skadar partiets anseende.

Åkesson uppmanar Kent Ekeroth att lämna riksdagen – permanent.

”Ytterst handlar det om trovärdighet. Jag menar att det är väldigt svårt att agera politiskt och särskilt rättspolitiskt med trovärdighet om man har en sån här sak hängande över sig”, säger Jimmie Åkesson.