Dagens PS

Dagens snackis: "Spektaklet i Portugal"

Eurovisionsschlager-musik är inte Marcus Birros grej. Tydligen... (Foto: TT)
Eurovisionsschlager-musik är inte Marcus Birros grej. Tydligen... (Foto: TT)
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 09 maj 2018Publicerad: 09 maj 2018

Birro ger dig dagens samtalsämnen: våldtäktsmän, Trump, Iran – och schlagermusik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA lämnar avtalet med Iran

När Donald Trump blev vald till president talades det om att världens undergång var nära. Men kanske är världen så bisarr att ett relativt bisarrt val av amerikansk president kan göra världen till en något bättre plats? Vad säger det i så fall om världen?

Nu står det klart att Trump och USA lämnar Iran-avtalet.

DI skriver: ”Med tanke på den osäkerhet som Trumps kommentarer och hot kring Iran har skapat är det kanske lika bra att USA faktiskt lämnar avtalet. Nu vet vi ju i alla fall förutsättningarna, vilket är att föredra framför dessa ständiga spekulationer om vad som rör sig i Trumps hjärna när deadlinen för de halvårsvisa Iran-utvärderingarna närmar sig eller vad som ryms i hans krav på omförhandling – vilket ju är precis vad den ”oberäknelige” presidenten är ute efter. Men Mellanöstern har nog av den varan redan – osäkerhet som hämmar handel och investeringar och urholkar förutsättningarna för fred och stabilitet Iran-avtalet överlever Trump. Men det kommer krävas att andra aktörer tar ansvar. Det gäller framför allt EU, där Sverige tillhör länderna med starka ekonomiska och diplomatiska band till Iran.

Valrörelsen och de magiska siffrorna…

Siffror blir viktiga i en valrörelse. Liksom analyserna. Ibland känns det som om samma sak kan berättas med olika siffror och analyser beroende på vem som berättar…

Expressen skriver om arbetslösheten och statistiken: ”Anledningen till att prognoserna blåses upp till luftslott är flera. Arbetsförmedlingen är överdrivet optimistisk i bedömningen av programmens potential – bland annat för att man inte analyserar projektplanerna utifrån de faktorer som tidigare visat sig påverka deltagarantalet. Det handlar till exempel om huruvida insatserna är efterfrågade av arbetsgivare, om konjunkturutveckling och om insatsen konkurrerar med andra insatser. Dessutom kan en mer realistisk, lägre prognos betyda att satsningen inte blir av.

Riksrevisionen underkänner också regeringens analyser: ”systematiska avvikelser mellan förväntningar och utfall indikerar att regeringen har otillräcklig kunskap om effektiviteten i sina arbetsmarknadspolitiska instrument”.

ANNONS

Det är allvarlig kritik, som borde mana till eftertanke både i regeringskansliet och på Arbetsförmedlingens huvudkontor.”

Sluta dalta med våldtäktsmän

En av valrörelsens viktigaste frågor är den om brott och straff. När synen på straff hos vanligt folk och de faktiska domarna som döms ut i svenska domstolar inte stämmer överens är det på ett sett själva demokratin som hotas. Våldsmonopol måste ha en stark folklig förankring.

Jenny Sonesson skriver i GP: ”När högsta domstolen inte vill se över straffrabatterna måste lagstiftarna, det vill säga riksdagen, ta över. De folkvalda behöver rensa upp bland stötande mängdrabatter och frigivningar i förtid. Men det räcker inte. Sverige måste inspireras av Norge. Om det mot slutet av strafftiden bedöms att återfallsrisk föreligger kan norsk domstol förlänga straffet med fem år i taget. Sverige måste helt enkelt sluta dalta med våldtäktsmän.

Dagens Snackis:

Spektaklet i Portugal. Tävlandet i musik. Eurovision. Uppväxt och cementerad i tysk industrirock, i The Sisters Of Mercy och Joakim Thåström är det en gåta och en hysterisk fascination att titta på musiktävlingen som pågår denna vecka. Ingen snobbism. Jag fattar ingenting men det betyder inte att jag har rätt och de som älskar låtarna har fel. Spektakel är alltid intressant.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS