Dagens PS

Ledarkollen: Nu kommer notan för C

Inga fler julklappar till Annie Lööf. Detta kan man man bland annat läsa i dagens ledarkoll. (Foto: TT)
Inga fler julklappar till Annie Lööf. Detta kan man man bland annat läsa i dagens ledarkoll. (Foto: TT)
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 03 dec. 2018Publicerad: 03 dec. 2018

Dagens ledarkoll handlar om det politiska läget i Sverige, om valet i Brasilien och om kravallerna i Frankrike. Dagens snackis handlar om hur svek straffas i politiken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Är S ett borgerligt parti nu?

PM Nilsson i Dagens Industri skriver klarsynt om det politiska läget: “Man vet att något stort har hänt när Socialdemokraterna tystnar inför krav på radikala skattesänkningar, försvagad arbetsrätt och fritt fram för vinst i välfärden. I den epok som gällde fram till den 9 september 2018 bedrev varje socialdemokrat med självrespekt en hård kampanj mot högerns skattesänkningar för de rika och de giriga företagens vinstintressen.”

Miljön förlorare i Brasilien

DN skriver om valet i Brasilien: “I förra månaden röstade ett djupt splittrat Brasilien fram en ny president. I valet mellan Fernando Haddad från det vänsterinriktade Arbetarpartiet och den högerpopulistiske Jair Bolsonaro tog brasilianarna populisten, ett utfall som kommer att ha långtgående konsekvenser, bland annat för miljön.”

Kravallerna i Frankrike

Borås Tidning skriver om kravallerna i Frankrike: “Det eskalerade våldet är uteslutande de protesterandes ansvar. Under söndagseftermiddagen kom beskedet att den omfattande skadegörelsen och våldet nu lett till det första dödsfallet, vid en vägspärr som de gula västarna satt upp i Arles. Än så länge är omständigheterna oklara, men en sak måste vara glasklar där såväl som här: Staten kan aldrig stå overksam när ”gatans parlament” försöker göra de beslut om intet som de folkvalda har den konstitutionella rätten att fatta.”

Cirkusen – ett bevis för politikers oförmåga

ANNONS

GP lyckas, i det lilla, faktiskt formulera kaoset i svensk inrikespolitik: “Cirkusen kring regeringsbildningen handlar i hög grad om att politikerna saknar en plan för att ta itu med Sveriges växande samhällsproblem”

Dagens Snackis:

Det finns ändå en viss känsla av folklig rättvisa när man ser att förtroendet för de politiker som är beredda att gå över lik för makten faktiskt rasar just nu.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS