Dagens PS

Ledarkollen: Kan S kapa LO-banden

I dagens ledarkollen undrar DI om Socialdemokraterna äger förmågan
I dagens ledarkollen undrar DI om Socialdemokraterna äger förmågan
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 19 okt. 2018Publicerad: 19 okt. 2018

Dagens ledarkoll handlar om löntagarfonder, om brexit, om LO och om de ökade kraven på specialkost i skolan. Och så om Lisbet Palme.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

DI minns löntagarfonderna

DI minns och förklarar fenomenet löntagarfonder: “Idén från början till slut var att ta statlig kontroll över det privata ägandet, samt att komma åt det LO kallade ‘övervinster’. Först skulle företaget betala vinstskatt, därefter en särskild skatt på 20 procent på vinster som övergick en viss marginal. Dessa pengar fördelades på fem statliga fonder som hade i uppgift att köpa aktier i de företag man beskattade. Däribland en pikant kontrollpost i DN:s ägarbolag Marieberg som då var på börsen.”

The Guardian: Nu räcker det!

The Guardian har fått nog och kräver en andra omröstning: “Enough! Let us put an end to this national humiliation. Around the world, Britain is increasingly viewed with pity or contempt. Brexit, were it to happen, would be the most consequential and gratuitous act of national self-harm in our recent history.”

Kan S kapa banden till LO?

Tusen frågor är uppe i luften när det gäller det politiska läget. DN ställer en relevant: “Om Socialdemokraterna ska kunna regera med borgerliga partier måste de vara beredda att stänga dörren för särintresset LO:s krav. Finns verkligen denna beredskap?”

Om ökade krav på specialkost i skolan

ANNONS

Ledarsidor bör alltid blanda stort och smått. Expressen skriver om de ökade kraven från föräldrar när det gäller specialmat i skolan: “Kraven på specialkost tilltar i svenska skolor och det är ett problem. Ju rikligare meny ett skolkök har, desto mer råvaror och personal behövs. Önskekosten kostar kort sagt pengar. När många olika rätter ska lagas ökar dessutom risken för att de barn som har verkliga och allvarliga kostproblem, som allergier, får i sig något farligt.”

Dagens Snackis:

Lisbet Palme har gått bort. Hennes allvarliga lågmäldhet och värdiga sätt att bära sin sorg och sin övertygelse imponerade på många.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS