Dagens PS

Kungen utmålas som slöfock

Kungen är hemmakär och gör oftast "ingenting" om dagarna
Kungen är hemmakär och gör oftast "ingenting" om dagarna
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 jan. 2017Publicerad: 05 jan. 2017

I debattartikeln på ETC, författad av Yasmine Larsson, ordförande i Republikanska föreningen, som är motståndare till monarkin, var kungens kalender över aktiviteter tom 220 dagar under fjolåret.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När hovet enligt debattören påstår att kungen arbetar från klockan 07 på morgonen till midnatt är det bara nys, enligt Yasmine Larsson, som kikat närmare på statschefens aktiviteter och konstaterar att han endast var upptagen med “jobb” under 145 dagar förra året.

Resten av tiden gjorde kungen “ingenting”, menar hon.

“Ännu mer fascinerande är att bara en femtedel, drygt 50 aktiviteter, hör ihop med statschefssysslan i traditionell bemärkelse: konseljer, utrikesnämnden, statsbesök och audienser.”

De flesta så kallade aktiviteterna som sysselsatte kungen var en kraftig överdrift på begreppet arbete, menar debattören.

“Luncher, middagar, konserter, gudstjänster, fotbollsmatcher – och då handlar det inte ens om tillfällen då kungen behöver göra ett framträdande, bara sitta och lyssna på prästen eller titta på bollen. För de allra flesta människor är detta knappast att jobba.”

När hovet beskriver vad kungen gör snålas det inte med mängden aktiviteter, tvärt om kryddas det generöst, enligt Yasmine Larsson, som alltså vill skrota monarkin i Sverige och anser att kungafamiljen är privilegierad.

“När kungen besökte sommar-OS i Rio i sex dagar, räknades det som sex aktiviteter. Och eftersom drottningen var med så blir det tolv pinnar i den totala sammanräkningen. Det som på normal svenska hade beskrivits som ett besök i Rio, blir alltså tolv aktiviteter i hovets kalender.”

Under 2016 hade kungen dessutom, enligt debattinlägget på ETC, “bara 17 utrikesaktiviteter, vilket utgör sju procent av de totala aktiviteterna”.

ANNONS

Det sägs att kungen är viktig för att han gör bra reklam för Sverige, men enligt Yasmine Larsson är kungen mestadels hemma och inte särskilt benägen att ge sig ut i världen på resande fot.

“77 procent av alla aktiviteter äger rum i Stockholm. Och vid hela 50 procent av aktiviteterna lämnar kungen inte ens Stockholms slott.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS