Dagens PS

Före detta Kina-ambassadör åtalas

Anna Lindstedt
Anna Lindstedt (t.h) är förste diplomat på över 200 år att bli åtalad i brottskategorin (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 09 dec. 2019Publicerad: 09 dec. 2019

Sveriges före detta ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, åtalas för brott mot rikets säkerhet. Detta meddelar en åklagare på måndagen. Misstankarna är kopplade till möten på Sheraton Hotel med kinesiska affärsmän. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var den 24-26 januari som Anna Lindstedt träffade ett antal kinesiska affärsmän, samt dottern till den fängslade bokförläggaren Gui Minhai, på Sheraton hotel i Stockholm. Mötena ska enligt Utrikesdepartementet ha skett utan utrikesministerns vetskap, skriver SVT.

Anna Lindstedt ska ha lovat Gui Minhais dotter, Angela Gui, att ambassadören skulle använda sina kinesiska affärskontakter för att försöka försätta honom på fri fot. Angela Gui uppger dock att ett kriterium var att hon inte fick tala om ärendet högt.

SVT skriver att åtalet har sin grund i att Anna Lindstedt inte meddelat utrikesministern eller anställda på UD om mötet. Rubriceringen för åtalet är “Egenmäktighet i förhandling med främmande makt”. Brottskategorin kan ge upp till två års fängelse.

“I det här specifika konsulära ärendet har hon gått utanför sitt uppdrag och därmed gjort sig skyldig till brott”, säger Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål. Ihrman är den åklagare som lagt fram åtalet mot ex-ambassadören, enligt Svenska Dagbladet.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS