Dagens PS

Efter valet: Tuffa utmaningar för EU

eu-val-utmaningar-parlamentet
Maktskiftet i Europarlamentet är ett faktum. Partierna på högerkanten vinner mandat, på bekostnad av socialdemokrater och vänsterpartister. Här är utmaningarna som det nya parlamentet måste arbeta med. (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 27 maj 2019Publicerad: 27 maj 2019

Maktskiftet i Europarlamentet är ett faktum. Partierna på högerkanten vinner mandat, på bekostnad av socialdemokrater och vänsterpartister. Här är utmaningarna som det nya parlamentet måste arbeta med.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt sammanställningar från Svenska Dagbladet finns det flera olika områden som kräver tillsyn av parlamentet.

Först och främst nämns ekonomin som en stor utmaning. Tillväxten har senaste åren varit på relativt låga två procent, och statsskulden är fortsatt hög. Många unga har svårt att få jobb, och värst ställt är det i Grekland, Italien och Spanien. En skuld- och arbetslöshetskris i Italien kan potentiellt utlösa ännu en ekonomisk kris i EU.

Migrations- och asylfrågorna var viktiga debattämnen i valrörelsen. Efter flyktingkrisen under 2015 har den här frågan seglat upp som en av väljarnas viktigaste. EU-ländernas regeringar har hittills inte lyckats enas om en gemensam asylpolitik, eller om ett system för att fördela asylsökande mellan sig.

Klimathotet är också en viktiga fråga och utmaning. De gröna partierna har gjort bra val runt om i Europa, och därmed kanske arbetet med miljön inom EU kan ta mer plats i parlamentet. Flera medlemsländer har kämpat med extremväder sedan det förra EU-valet, och klimatfrågan var viktig för väljarna.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS