Peter Lundahl konstaterar visserligen att fordonsbranschen har uppenbara problem och att många företag drabbats av varsel. Men många företag går ändå bra, menar den optimistiska skåningen i intervjun.

I en ny undersökning gjord av Manpower tror 9 procent av de tillfrågade att sysselsättningen kommer att öka i deras egna företag. Lika många spår minskad sysselsättning medan resten tror på oförändrat läge.

”Ja, det är en ljusare bild än vad som syns annars. Visst är trenden nedåt men det är långt ifrån så nattsvart som det verkar i rapporteringen i övrigt. Vi anställer konsinuerligt och det är fullt i våra intervjurum”, säger Peter Lundahl till DI.

För att möta efterfrågan har Manpower startat en ny division, Professional, för jobb med specialistkompetens och chefsbefattning.

”Det är fortfarande brist på duktiga ingenjörer och specialister inom till exempel finans. I tuffa tider blir det också viktigare med starka ledare”, säger Lundahl.

ANNONS
ANNONS

Professor Bengt Lindberg från KTH säger till Dagens Nyheter att företagen som den senaste tiden varslat tusentals anställda, snart kommer att behöva folk igen. Uppsagda industriarbetare kommer med andra ord att anställas igen, enligt professorn.

”Jag tror inte att det blir så dramatiskt. När efterfrågan stiger behöver SSAB och andra sin personal igen. Så länge vi har företagen kvar i Sverige kommer de att behöva sina anställda”, säger Bengt Lindberg till DN.

PS. Peter Lundahl tar över efter Lars Forseth som blir chef för Manpower Norden.