Som Dagens PS tidigare rapporterat pågår en infekterad tvist mellan uppfinnaren Håkan Lans och försvaskoncernen Saab.

LÄS ÄVEN: Håkan Lans stämmer Saab på jättebelopp: ”Märkligt” »

Under tolv år har Saab sålt ett världsledande navigationssystem som Håkan Lans utvecklat, AIS. Men trots intäkter på 1,2 miljarder kronor mellan 2001 och 2011 har börsjätten bara betalat en bråkdel av den avtalsbundna royaltyn på 10 procent av försäljningssumman.

Saab hävdar att försäljningen av navigationssystemet varit en förlustaffär. Men nu avslöjar DI att Saab inte bara flyttat försäljningen av AIS från Saab Transponder Tech till utlandet utan att försäljningen också varit dubbelt så stor som Saab tidigare hävdat.

”Det ser ut som vi stämt fel bolag på grund av bristande information från Saab. Vi måste ha klarhet i vad som gäller”, säger Håkan Lans till DI.

ANNONS
ANNONS

Enligt Dagens Industris granskning ligger stora delar av den AIS-relaterade försäljningen sedan många år i Saabs holländska dotterbolag Hitt. I bokslutet fstår att läsa att företaget blivit störst i världen på trafikledningssystem. Under 2004-2011 har bolaget sålt för 2,4 miljarder kronor med en sammanlagd vinst på 170 miljoner kronor.

Nästan hela Hitts omsättningen kommer från Håkan Lans uppfinning, skriver tidningen.

”Jag har lagt 30 år av arbete på en uppfinning som jag hade hoppats skulle stanna i Sverige och ge svenska jobb”, säger Håkan Lans.


HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!