Entreprenören avslöjad i granskning av Skatteverket efter affärer i Sverige.

Roger Samuelsson, 56, entreprenör och motorsportprofil, krävs på sammanlagt 785 miljoner kronor i skatt och skattetillägg, varav 216 miljoner kronor är skattetillägg, eller böter enkelt uttryckt.

Företagaren och motorsportprofilen Roger Samuelsson krävs på totalt 785 miljoner kronor i skatt och skattetillägg. (Foto: TT)
Företagaren och motorsportprofilen Roger Samuelsson krävs på totalt 785 miljoner kronor i skatt och skattetillägg. (Foto: TT)

Samuelsson har sin bas i första hand i Taiwan men har enligt Skatteverket så avgörande koppling till Sverige att han ska betala skatt här, anser Skatteverket, skriver Dina Pengar i Expressen med hänvisning till Nyhetsbyrån Siren.

”Det handlar om det ekonomiska engagemanget, men också om familjeförhållanden och materiella tillgångar i form av bilar, bostäder och fastigheter som han har kunnat disponera i Sverige”, säger skatterevisor Johan Lundberg till Siren, framgår det i Expressen-artikeln.

Enligt Skatteverket har Samuelsson gjort investeringar i Sverige, men även betalat för barnflickor och haft tillgång till bostäder i Sverige. Bolaget ska även ha köpt tre svenska fastigheter, och hans fru stod som ägare till två bostadsrätter i Stockholm som såldes 2018.

ANNONS
ANNONS

Dessutom ska den svenska företagaren ha en fastighet i Åre.

Moderbolaget i Scandinavian Health Group Ltd, som svensken står bakom, uppges vara registrerat i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Det är för inkomståren 2013-2017 som han nu sköntaxeras men där 2013 går bort eftersom det i dag är preskriberat.

Roger Samuelsson beskrivs som en doldis i svenskt näringsliv men är känd bland entusiaster inom motorsporten STCC, där han haft varierande framgångar.

I granskningen av Skatteverket figurerar även köpet av en lyxbåt och att Roger Samuelsson, som kan överklaga Skatteverkets beslut, står som huvudman i flera svenska bolag.

Läs mer på Expressen.se.