AB Volvo har fått in en ny jätteorder på 100 tunga elektriska lastbilar från den danska logistikjätten DFDS. Affären innebär ett stort steg i omställningen inom tunga transporter.

ANNONS

Hundra lastbilar är en enorm affär, inte bara för AB Volvo utan för hela marknaden för elektriska lastbilar, som hittills i Europa i år uppgår till 190 levererade enheter.

”Vi är ganska säkra på att det är världens största affär av tunga elfordon”, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar till Di.

Steg i omställningen

Han beskriver det som ett stort steg i omställningen mot fossilfria transporter – ”som visar andra att det är möjligt att köra med tunga helelektriska lastbilstransporter redan i dag”.

De nya lastbilarnas räckvidd är 300 kilometer och kommer användas vid korta- och medellånga transporter.

Ska minska utsläppen rejält

DFDS ska bli fossilneutrala till 2050 och minska sin utsläpp med 45 procent till 2030, där den nya ordern kommer spara 3 000 ton koldioxidutsläpp över sex år, påpekar Nicklas Andersson som är logistikchef på DFDS.

Han vill samtidigt inte säga vad orderns prislapp hamnar på men framhäver att om utsläppen ska ner så ”får det kosta”.

ANNONS
ANNONS

Bolaget har redan en lastbilsflotta på omkring 1 500 fordon och varje år tillkommer det cirka 400. De 100 nya lastbilarna, som börjar levereras om ett år, kommer utgöra sju procent av flottan och är enligt Nicklas Andersson ”en stor förändring för oss”.

Läs även: Vd: AB Volvo bäst i klassen på klimatmål [Dagens PS]