Vattenfall får 15 kärnkraftsmiljarder av Tyskland

Uppdaterad: 05 mars 2021Publicerad: 05 mars 2021
Vattenfall
Svenska solceller kopplas till misstänkt tvångsarbete i Kina, däribland statliga Vattenfalls solpaneler. (Foto: TT)

Vattenfall får 15 miljarder kronor i kompensation av Tyskland, efter överenskommelser om tvister kring den tyska utfasningen av kärnkraft. 

ANNONS
ANNONS

Den tyska författningsdomstolen har två gånger bekräftat att Vattenfall diskriminerats eftersom bolaget inte har kunnat använda sina produktionsrättigheter för kärnkraft såsom konkurrenter har kunnat göra, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Nu har Vattenfall nått en överenskommelse med den tyska regeringen om en kompensation på 1 425 miljoner euro före skatt, motsvarande 15 miljarder svenska kronor.

“Slut på många års tvister”

“Detta är en modest implementering av de tyska domstolsbesluten som i slutändan är acceptabla för oss. Vi välkomnar den föreslagna uppgörelsen eftersom den sätter punkt för många års dyrbara och tidskrävande tvister. Tyskland är en viktig marknad för oss och vi kan nu fokusera på att gå vidare med våra planer på att fasa ut fossila bränslen och fortsätta att investera i klimatvänlig värme och elproduktion”, säger Vattenfalls vd och koncernchef Anna Borg.

Ska godkännas av EU

Överenskommelsen omfattar även ersättning för tillkommande försäljning av produktionsrättigheter från Vattenfall till E.ON på 181 miljoner euro för att täcka den resterande livstiden av E.ON:s kärnkraftverk, skriver man i pressmeddelandet.

EU-kommissionen och den tyska förbundsdagen måste godkänna avtalet innan det träder i kraft.

Läs mer: Sverige skräckexempel på kärnkraftsrädsla – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.