Miljöpartiet föreslår att man inför en elbilszon i Stockholms city och Gamla stan. Nu visar en studie att förslaget har stöd hos unga väljare. Tre femtedelar vill se elbilszoner.

ANNONS

MP vill minska biltrafiken och premiera elbilar och vill därför göra plats för dessa på ett särskilt sätt, skriver Fastighetsvärlden. Förslaget är tänkt att uppmuntra fler att skaffa elbil.

I dag har kommuner möjlighet att införa miljözon klass 3, som tillåter elbilar, gasbilar, bränslecellsbilar och tunga laddhybrider, men någon renodlad elbilszon medges inte i lagen.

Men nu vill MP införa en miljözon klass 4 som enbart omfattar elbilar. Dessutom vill man alltså också börja med att testa elbilszon för några begränsade områden i Stockholms innerstad.

Elbilszon vinner stöd hos unga

Enligt en opinionsundersökning som gjorts på uppdrag av MP är det här ett förslag som går hem hos unga väljare. Totalt är det 46 procent av stockholmarna som är positivt inställda till en elbilszon och 48 procent som är negativa.

Men i åldersgruppen 18–34 år är 61 procent av väljarna positivt inställda till Miljöpartiets förslag.

ANNONS
ANNONS

Demoskops undersökning gjordes under juni på uppdrag av Miljöpartiet i Stockholms stad. Mätningen omfattar strax över tusen boende i Stockholms stad över 18 år.

Läs också:

MP:s viktigaste fråga: Förbjuda fossildrivna bilar [Dagens PS]