Tyskland och Österrike går ut hårt mot EU:s förslag om att klassificera projekt inom gas och kärnkraft som hållbara investeringar och kallar det för ”greenwashing”.

ANNONS

Frågan om kärnkraft splittrar EU – Frankrike har pressat på för att klassa kärnkraft som ett grönt energislag, samtidigt som Tyskland stänger ned sina kärnkraftverk i snabb takt.

När EU-kommissionen nu gått på Frankrikes linje och levererat ett förslag där projekt inom gas och kärnkraft klassas som hållbara investeringar går tyskarna nu i taket.

Flera länder ifrågasätter EU: ”Greenwashing”

Det nya regeringspartiet De Gröna är särskilt irriterade, och menar att förslaget riskerar att underminera hela trovärdigheten hos EU:s gröna taxonomi och hotar att avleda investeringar i förnybar energi, rapporterar Bloomberg.

”Det är en sorts greenwashing som vi inte bör stödja. Det betyder att Tyskland inte kan skriva under på det här förslaget om EU:s taxonomi”, säger Ricarda Lang, viceledare för Die Grünen till den tyska tv-kanalen ARD.

Österrikes klimat- och energiminister Leonore Gewessler uttalar sig också lika starkt och menar att EU sysslar med greenwashing.

”Greenwashing av atomenergi och fossil gas är helt oacceptabelt”, säger hon till ORF radio.

Förespråkarna för förslaget pekar på att gas skapar betydligt färre utsläpp än kol, och kärnkraft skapar inga utsläpp alls (däremot kärnavfall).

Därför är satsningar på dessa energislag en förbättring från nuläget och kan ”underlätta övergången mot en övervägande förnybar framtid, enligt EU-kommissionen som har starkt stöd från bland annat Frankrike och Tjeckien, som vill satsa på kärnkraft.

”Skydda klimatet – med kärnkraft och gas?”

På andra sidan finns Tyskland och Österrike – men också andra länder som Danmark och Luxemburg. Energiministern i Luxemburg kallar EU-förslaget för en ”provokation”.

ANNONS
ANNONS

”Vill EU-kommissionen på allvar motivera medborgarna att göra mer för att skydda klimatet under det nya året med kärnkraft och gas?”, skriver Claude Turmes på twitter.

Läs även: Frankrike kräver av EU: ”Klassa kärnkraft som grön energi” [Dagens PS]

Läs även: Al Gore: ”Greenwashing ett växande hot” [Dagens PS]