Sverige blir först i världen med att sätta klimatmål för utsläpp från konsumtion. Det står klart efter långa förhandlingar mellan samtliga riksdagspartier. Målet är att svenska konsumtionsutsläpp ska ligga på netto noll till 2045.

ANNONS

”Det är stort. Det blir en ny princip att ta ansvar för alla utsläpp”, säger Amanda Palmstierna, (MP), ledamot i beredningen”, till Dagens Nyheter.

Det partierna har kommit överens om är att ta hänsyn till de av svenskarnas utsläpp som är kopplade till vår konsumtion och våra utlandsvistelser. Det är relevant eftersom 60 procent av de samlade utsläppen kommer därifrån.

Klimatmål stötesten

Ett av de starkaste klimatlöftena i Januariavtalet var att införa mål för de utsläppen, skriver DN. Arbetet har dock inneburit svårigheter med att komma överens. Men nu ska det finnas ett förslag på bordet som alla partier skriver under på.

Den största konflikten har handlat om svensk export och hur man ska värdera den relativa klimatnyttan som kommer sig av att koldioxidutsläppen från en del svenska exportprodukterär lägre än på den internationella marknaden. Förslaget kommer att läggas fram i riksdagen 7 april.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

M-KD-SD kan fälla skarpa klimatmål [Dagens PS]
Isabella Lövin: ”Nu får det vara slut-utsläppt!” [Dagens PS]