Svenskar vill jobba mindre – för klimatet

Uppdaterad: 24 nov. 2021Publicerad: 23 nov. 2021
Svenskar är toleranta mot en del åtgärder för att rädda klimatet.
Svenskar är toleranta mot en del åtgärder för att rädda klimatet. (Foto: Scott Heppell / AP /TT)

Kortare arbetstid och förmögenhetsbeskattning är styrmedel som svenskar är särskilt toleranta emot när det gäller hållbarhet. Det visar en ny rapport från Lunds universitet. Däremot är folk inte beredda att minska sin konsumtion för klimatet. 

ANNONS
ANNONS

Rapporten från Lunds universitet har undersökt hur svenskar ser på så kallade ekosociala styrmedel. Forskarna har valt att fråga om styrmedel som tidigare har fått människor att minska sin konsumtion, skriver Supermiljöbloggen. Ekosociala styrmedel är designade för att styra samhället mot en situation där planetära gränser respekteras och grundläggande samhälleliga behov uppfylls, till exempel att hålla klimatet inom 1,5 graders uppvärmning.

De undersökta styrmedlen är minskad arbetstid, förmögenhetsbeskattning, basinkomst, inkomsttak på 1,5 miljoner kronor per år samt köttskatt.

“Minskad arbetstid hade störst acceptans bland de 1500 tillfrågade personerna – 52 procent ansåg att detta var en bra idé. Även förmögenhetsskatt bemöttes positivt av 42 procent, men det blev lågt stöd för resterande förslagen”, skriver Supermiljöbloggen. 

Däremot var det lite mindre än en femtedel som tyckte att basinkomst var en god idé för att rädda klimatet. En knapp majoritet var negativa till köttskatt och inkomsttak. 

Alla förslag syftar till att minska konsumtion och produktion, främst bland de allra rikaste i samhället, eftersom det i dagsläget är den gruppen som släpper ut mest.

Forskarna drar i rapporten slutsatsen att politiker kan bli modigare med att införa ekosociala styrmedel, men att de styrmedel som människor i allmänhet var beredda att acceptera inte räcker för att minska utsläppen i den utsträckning som krävs.

Läs också:

Ekonom till staten: “Ge varje svensk 10 000 kronor”
Tanken på köttskatt får läsarna att se rött

ANNONS
ANNONS