Dagens PS

Svenska storföretag donerar miljoner till UNHCR

Fantastiskt att två av våra största svenska företag väljer att hjälpa människor på flykt som saknar det mesta. Jag är verkligen glad över de här stora donationerna, säger Åsa Widell, Generalsekreterare Sverige för UNHCR
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 24 jan. 2022Publicerad: 24 jan. 2022

Klädjätten H&M och Volvo Construction Equipment, en av världens ledande tillverkare av anläggningsmaskiner gör varsin stor donation till UNHCR, FN:s flyktingorgan, på miljonbelopp.

ANNONS
ANNONS

Donationerna kommer som ett svar på de behov UNHCR lyft som akuta den senaste tiden.

– Jag tycker att det är fantastiskt att två av våra största svenska företag väljer att hjälpa människor på flykt som saknar det mesta. Som svensk inom UNHCR känner jag mig verkligen glad över de här stora donationerna, säger Åsa Widell, Generalsekreterare Sverige för UNHCR

Vinterkläder

Över 250 000 människor i Irak får tillgång till vinterkläder efter en donation från H&M. Kläderna kommer hjälpa människor på flykt att skydda sig från den kalla vintern, där temperaturen kan sjunka rejält under vintermånaderna och där tusentals människor saknar de allra mest basala sakerna som tak över huvudet, tillgång till värme och grundläggande sjukvård.

– Vi är oerhört stolta över att samarbeta med UNHCR för att möta behoven. Jag är mycket nöjd med vad vi har åstadkommit hittills och att vi kan bidra till människor på flykt i Irak och andra länder genom att donera dessa plagg, säger Pascal Brun, hållbarhetschef på H&M.

Volvos katastroffond

Volvo Construction Equipment skänker genom Volvokoncernens katastroffond en miljon kronor till UNHCR:s arbete för att skydda flickor och kvinnor i Afghanistan mot bland annat könsbaserat våld och med psykosocialt stöd.

Den senaste flyktingkrisen i Afghanistan har dramatiskt eskalerat på mycket kort tid. Uppskattningsvis 24 miljoner människor – ungefär hälften av befolkningen – är i behov av humanitärt bistånd och mer än 3,5 miljoner afghaner är på flykt i landet på grund av konflikten.

ANNONS

Bara under 2021 tvingades närmare 700 000 lämna sina hem. Mer än 80 procent av dem är kvinnor och barn, och krisen tar särskilt hårt på dem – fysiskt och mentalt.

– På Volvo CE, som är en del av Volvokoncernen, arbetar vi långsiktigt med olika aktiviteter som stöttar en positiv utveckling i samhällen runt om i världen. När kriser inträffar kan ett direkt ekonomiskt bistånd genom Volvokoncernens katastroffond vara bästa sättet för oss att göra skillnad.

I denna humanitära kris har vi beslutat stötta UNHCR:s viktiga insatser för kvinnor och flickor som är i en oerhört utsatt situation, säger Tora Leifland, ansvarig för hållbara affärer på Volvo CE.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS