Studie: Europa missar klimatmålen till 2030 – med 21 år

Uppdaterad: 08 sep. 2021Publicerad: 08 sep. 2021
Europa klimatmålen
Enligt en ny studie kan Europa nå klimatmålen för 2030 först år 2051. (Foto: TT)

Enligt en studie från Europas största el- och gasbolag, Italienska Enel, kommer Europa att missa klimatmålen till 2030 med 21 år om man inte ökar farten i omställningen, rapporterar Reuters.

ANNONS
ANNONS

I juli presenterade EU-kommissionen sitt stora klimatpaket “fit for 55” med reformer som ska säkerställa att unionen klarar målet om en reduktion av utsläppen med 55 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivåer.

Men det är långt ifrån tillräckligt, enligt en ny studie från Europas största el- och gasbolag Enel, rapporterar Reuters. Företagets är baserat i Rom i Italien och är börsnoterade på Milanobörsen med den italienska staten som största ägare. Företaget är också världens näst största största elbolag efter State Grid Corporation of China.

Investeringar på 36 biljoner krävs

Enel Foundation och konsultbolaget European House-Ambrosetti kommer fram till att med nuvarande takt kommer inte Europa att klara klimatmålen för 2030 förrän 2051.

Studien konstaterar också att investeringar på upp mot 3,6 biljoner euro, motsvarande drygt 36 biljoner (alltså 36 000 miljarder) kronor, krävs i EU för att ha en chans att nå målen. Förutom ökade investeringar krävs också ett bättre styrsystem och samarbete mellan de olika medlemsländerna.

“Det är nödvändigt att påskynda och utrusta oss med ett styrningssystem som är tillräckligt för utmaningens omfattning och som kan omsätta avsikter till konkret handling”, säger Enels vd Francesco Starace till Reuters.

Varmaste sommaren hittills i Europa

EU satsar stort på gröna energislag som sol, vind och vatten – med den nuvarande takten skulle andelen förnybar energi nå målen för 2030 först 2043 enligt studien.

“Det vore för sent”, säger Francesco Starace.

Nyhetsbyrån skriver också att Europa samtidigt som unionen presenterade klimatmålen hade sin varmaste sommar hittills under 2021. Snittemperaturerna var 1,0 grad högre än normalt i juli-augusti, vilket är 0,1 grad varmare än de tidigare rekordsomrarna 2010 och 2018, enligt EU:s Copernicus Climate Change Service vars data går tillbaka till 1950-talet och korsrefereras med äldre data.

Läs mer: Greta Thunberg om EU:s gröna deal: ”Minst sämst”

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.