Solenergi har blivit mycket billigare – men det är svårt att pressa ner priserna mer. Då satsar tillverkarna på mer kraft i solpanelerna.

ANNONS

Solkraftsindustrin har i decennier kämpat för att få ner kostnaderna på att generera elektricitet direkt från solen. Fotovoltaiska paneler har sedan 2011 gått från ett pris på 1,59 dollar per watt till 0,20 dollar per watt i juli 2021.

Större fabriker, automatisering och effektivisering av produktionsmetoder har gett skalfördelar, lägre arbetskraftskostnader och mindre materialavfall för solsektorn. Den genomsnittliga kostnaden för en solpanel sjönk med 90 procent från 2010 till 2020, enligt Bloomberg.

”Enorma prisreduktioner”

Men det börjar bli svårt att pressa priserna mer, då priset på råvarorna som krävs snarare stiger.

”De första 20 åren på 2000-talet såg enorma prisreduktioner på modulpriser, men hastigheten på sänkningen började avta märkbart de senaste två åren”, säger Xiaojing Sun, global solkraftsforskningschef på Wood Mackenzie Ltd till Bloomberg.

”Lyckligtvis kommer ny teknik att skapa ytterligare minskningar av elkostnaderna”, tillägger han.

Mer kraft på mindre anläggningar

Många trycker på för att få fram kraftigare solpaneler som kan generera mer elektricitet på samma yta, så att det går att få fram mer elektricitet från mindre anläggningar – vilket skulle sänka kostnaderna för sådant som land och konstruktion.

Det senaste decenniet har de flesta solpaneler som mest producerat som mest 400 watt, men i början av 2020 börjades solpaneler som genererade 500 watt att säljas, och i juni introducerade kinesiska Risen Energy en modell på 700 watt.

”Vi ser människor som är villiga att betala ett högre pris för en högre wattmodul som låter dem producera mer kraft och tjäna mer pengar på sin mark”, säger Jenny Chase, solforskningschef på BloombergNEF.

ANNONS
ANNONS

Måste ha råd att lagra också

Även om solenergi nu är billigare än även de mest avancerade kol- eller gasdrivna kraftverken så behövs ytterligare besparingar för att också ha råd med den lagring av elektricitet som krävs för att kunna ha fossilfri elektricitet dygnet runt.

”Mer kraftfulla och mycket effektiva moduler kommer att sänka kostnaderna i hela solprojektets värdekedja, vilket stöder våra utsikter för betydande sektorns tillväxt under det kommande decenniet”, sa analytiker från Fitch Solutions i en forskningsrapport i förra veckan, skriver Bloomberg.

Läs mer: Så skapade Kina monopol på solceller