På måndag den 14 oktober infaller International E-Waste Day. Då tar elektronik- och återvinningsbranschen ett gemensamt krafttag för att slå nytt rekord i insamling av elskrot.

ANNONS

Bolaget Recipo är initiativtagare till insamlingen, framgår av ett pressmeddelande.

Återvinning av gammal elektronik är bland det bästa en privatperson kan göra för klimatet, enligt en rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Insamling av ett kilogram elskrot bedöms bespara klimatet på motsvarande 305 km körning med en bensindriven personbil, vilket innebär en betydligt större klimatbesparing jämfört med återvinning av andra produktkategorier.

Nu ska branschen dra sitt strå till stacken för miljön. Enligt Batteriföreningen finns det i Sverige omkring 25 miljoner gamla mobiltelefoner i svenska hem som ännu inte lämnats in till återvinning.

”Människor tror att de gör miljön en tjänst genom att spara sin gamla elektronik. Tyvärr fungerar det tvärt om”, säger Recipos vd Josef Tapper.

En mobiltelefon väger ca 300g, vilket innebär att om alla som har en gammal mobiltelefon liggandes återvinner den på måndag så samlas det in ca 7,5 miljoner kg elskrot.

Sammantaget skulle det innebära att insamlingen kan bespara miljön motsvarande 228 miljoner mil bilkörning.

ANNONS
ANNONS

Utöver mobiler återvinns även gamla rakapparater, klockor, datorer och liknande småelektronik.

Kampanjen är ett samarbete mellan flera olika företag:

”För oss som återförsäljare inom hemelektronik och vitvaror är det självklart att delta i den här kampanjen. Vi kommer att göra vårt yttersta för att bidra till att vi tillsammans slår nordiskt rekord i insamling av elskrot”, säger Niclas Eriksson, vd för Elgiganten.