Sparbanken i Finland börjar med start i maj nästa år ge ut bank- och kreditkort som tillverkas av återvunnet plastavfall från haven.

ANNONS

”Genom att tillverka våra betalkort av plast som samlats in från havet och havsstränderna kan vi minska mängden mikroplast som hamnar i människornas och djurens kroppar. Samtidigt håller vi stränderna mer välstädade”, säger Manu Kauppila, Sparbanksgruppens direktör med ansvar för kortaffärsverksamhet, i ett pressmeddelande.

Enligt Internationella naturvårdsunionen IUCN – som Sparbanksgruppen hänvisar till – dumpas minst 14 miljoner ton plast i världens hav varje år och banken vill bidra till att förbättra situationen, som hela tiden förvärras och som uppges vara mest alarmerande i utvecklingsländer.

I maj 2022 delas de nya bankkorten med bild – som tillverkas till mer än 70 procent av återvunnet plastskräp i haven – ut till kunderna.

Tror världen blir något lite bättre

”Plastavfallet som används i Sparbankens betalkort samlas in bland annat längs kustlinjen i små öriken. Sådana länder har ingen existerande infrastruktur för plastsortering, och dessa länder är också särskilt sårbara inför klimatförändringen”, skriver Sparbanksgruppen och förklarar att sjötransporterna till Europa med plastavfall som samlats in visserligen orsakar koldioxidutsläpp, men dessa är mindre än från kort som tillverkas av vanlig plast, heter det.

”Vi förstår att vi inte kan lösa hela världens miljöproblem genom att tillverka våra betalkort av plastavfall som samlats in från havet. Vi tror ändå att världen blir en bättre plats om ansvarsfullhets- och miljöhänsyn allt oftare kan omvandlas till konkreta gärningar”, säger Manu Kauppila.

ANNONS
ANNONS

I Finland är Sparbanken den första banken som ger ut bankkort tillverkade av plastavfall från haven och TietoEVRY samarbetar med Thales Group för att leverera de nya bankkorten till Sparbanken.

Läs även: Klimatexpert: Var kritisk mot bankerna [Dagens PS]