Penningtvätt och grön omställning prioriterat för nya ministern

Uppdaterad: 21 dec. 2021Publicerad: 21 dec. 2021
Penningtvätt
Max Elger (S), finansmarknadsminister, lägger fokus på penningtvätt och grön omställning. Foto: TT

Penningtvätt som kan kopplas till den organiserade brottsligheten är ett av nye finansmarknadsminister Max Elgers (S) prioriterade områden. Det andra är grön finansiering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fler EU-lagar, och möjlighet för banker och polis att utbyta information, är vapen mot de kriminella gängens penningtvätt. I en intervju i DN idag berättar finansmarknadsministern att hans prioriteringar för den tid som återstår till valet 2022 är klara.

“Jag kommer att prioritera jobbet mot penningtvätt, som är kopplad till den organiserade brottsligheten” säger Max Elger till Dagens Nyheter och fortsätter:
“Alla statsråd ska göra vad de kan för att knäcka gängen – för mig handlar det om att se till att de för större svårigheter att använda sina pengar”.

Penningtvätt i utredning från departementet

Att banker och polisen får samarbeta är en åtgärd som föreslås i en utredning från finansdepartementet. Slutbetänkandet, Stärkta åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, lämnades till regeringen 31 maj 2021.

Om allt går som planerat lägger Elger en proposition utifrån betänkandet under våren. Sedan blir det riksdagens uppgift att fatta beslut om en eventuell ny lag.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Förbättra EU:s regelverk

När det gäller grön finansiering är det helt och hållet EU som är fokus. Det är nämligen EU som bestämmer vad som får kallas gröna aktiviteter. EU:s regelverk behöver förbättras enligt Elger, och där lägger han också en del fokus under den tid han har fram till valet.

EU:s regelverk är vad som används vid beslut om statliga krediter för så kallade gröna investeringar. Taket för 2022 ligger på 50 miljarder kronor. 2024 ska taket vara höjt till 80 miljarder.

Pengarna ska gå till stora projekt som ersätter koldioxid i industriproduktion – och minsta lånesumma är 500 miljoner. Staten står som garant för 80 procent av lånesumman.

“Jag hoppas att den första krediten kan beviljas i vår, det finns tre hårda ansökningar och tio formella intresseanmälningar”, säger Max Elger.

Läs även: DI: FI ignorerade visselblåsare om penningtvätt redan 2017 

Läs även: Onlinebedrägerier: 1 800 gripna i Europol-insats  

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS