Havredryckstillverkaren Oatly kan få en värdering på över tio miljarder dollar, motsvarande 83 miljarder svenska kronor, när bolaget går upp på börsen i USA. Det rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Det Malmö-baserade företaget har under tisdagen skickat in kompletteringar till sin ansökan om börsnotering, som de skickade in förra månaden. I dessa framkommer att Oatly kommer att ge ut 64,7 miljoner aktier i USA till ett förväntat noteringspris mellan 15 och 17 amerikanska dollar.

Det skulle ge företaget ett tillskott i kassan på strax under en miljard dollar, och investerarna ytterligare några hundra miljoner dollar till en totalsumma av 1,65 miljarder dollar enligt Bloombergs beräkningar. Oatly ska använda strax under 200 miljoner dollar av dessa till att betala av lån och kortsiktig finansering inför börsnoteringen, och resten ska gå till att öka tillväxten för bolaget.

Det skotska investmentbolaget Baillie Gifford som investerat i Oatly sedan 2016 har visat intresse för att köpa aktier till ett värde av 500 miljoner dollar i börsintroduktionen, säger Oatly enligt Bloomberg.

Oatly har växt kraftigt sedan bolaget introducerade sina produkter i USA. Det senaste året har havrebaserad mjölk ökat med 151 procent i landet, skriver Bloomberg. Företaget grundades i Sverige på 1990-talet av bröderna Rickard och Björn Öste, som använde teknologi utvecklad vid Lunds universitet för att producera havremjölk.

Oatlys aktier ska noteras på Nasdaq Global Select Market. Storbankerna Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co. och Credit Suisse Group AG leder erbjudandet.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Oatly ansöker om börsnotering i USA