Dagens PS

Nytt "artificiellt löv" ska hjälpa klimatet

artificiellt-löv-university-of-waterloo
Bilden är tagen i illustrativt syfte. (Foto: Sarah Dorweiler/Unsplash/TT/Montage)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 06 nov. 2019

Forskare har uppfunnit ett slags “artificiellt löv” som kan omvandla koldioxid till drivmedel. Är det här framtiden för klimatarbetet?

ANNONS
ANNONS

Ett team av forskare vid University of Waterloo, ledda av ingenjörsprofessorn Yimin Wu, har efter fyra års arbetet uppfunnit vad de själva kallar för ett “artificiellt löv”.

“Vi kallar det ett artificiellt löv eftersom uppfinningen efterliknar riktiga löv och fotosyntesprocessen”, säger Yimin Wu i en kommentar på universitetets hemsida.

“Ett vanligt löv producerar socker och syre. Vi producerar metanol och syre.”

Genom en ny teknik omvandlas koldioxid alltså till metanol, ett ämne som i framtiden kan fungera som alternativt drivmedel i bilar. Tekniken baseras på ett rött pulver kallat kopparoxid, som katalyserar en reaktion mellan glukos, kopparacetat, natriumdodecylsulfat och vatten.

“Det här är den kemiska reaktion som vi upptäckt. Ingen har gjort det här förut”, förklarar Wu.

Reaktionen triggas likt fotosyntesen av solljus, och processen ger förutom syre även metanol, som omvandlats från koldioxiden i luften, vilken sedan fångas in när vätskan hettas upp.

Nästa steg i arbetet blir att öka mängden metanol som kan utvinnas, och att kommersialisera processen så att den kan anpassas för till exempel kraftverk, fordon och oljeriggar.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS