Norrland bör inte ses som en källa andra delar av landet kan ta sin elförsörjning från. Nya omfattande industriprojekt kommer att kräva kraftig eltillförsel till Norr- och Västerbotten.

ANNONS

Det är Björn O Nilsson, landshövding, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Nils-Olov Lindfors (C) regionråd, Region Norrbotten och Claes Nordmark, (S), ordförande, Norrbottens Kommuner som ligger bakom debattartikeln i Di.

”Den rapport Region Norrbotten i dag presenterar visar att övriga Sverige inte kan räkna med att det ska gå att överföra mer el från norra till södra Sverige”, skriver författarna i artikeln. Rapporten är gjord av region Norrbotten och beräknar elbehovet i regionen.

”El som produceras här måste användas här”

De nämner flera projekt i regionen som kommer att kräva stor elförsörjning. Bland annat har fabriken Hybrit byggts i Luleå, vilken ska kunna tillverka fossilfritt stål. Dessutom byggs batteribolaget Northvolts fabrik i Skellefteå, gruvnäringen ska elektrifieras och fler datacenter är att räkna med i regionen.

I framtiden ”kommer Norrland inte längre vara en energikälla varifrån man obehindrat kan skicka väldigt stora mängder el till södra Sverige”, skriver författarna.

”Norra Sverige kommer att bli världsledande i den gröna omställningen – därför måste även allt mer av den el som produceras här i norr användas just här”, avslutar de.

ANNONS
ANNONS

Läs rapporten här.

Läs mer: Elen i Norrland rekordbillig – stor kontrast mot söder [Dagens PS]