Dagens PS

Här byggs en hel flytande stad

Maldiverna bygger en flytande stad för att anpassa sig till klimatförändringarna. (Foto: Maldivesfloatingcity)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 20 juni 2022Publicerad: 20 juni 2022

Den maldiviska huvudstaden Male förbereder sig på klimatförändringarnas havsnivåhöjning genom att bygga en flytande stad, skriver CNN.

ANNONS
ANNONS

Staden består av 5 000 flytande enheter, inklusive bostäder restauranger, affärer och skolor och kan ta emot 20 000 invånare.

2024 ska de första invånarna få flytta in. 2027 ska staden stå färdig. Den utgör ett praktiskt svar på havsnivåhöjningen som klimatförändringarna skapar, och som redan har börjat drabba Maldiverna. 80 procent av landets yta ligger mindre än en meter över havet och man räknar med att nästan hela den ytan kommer att slukas av vattnet.

Koen Olthuis är en av arkitekterna bakom den nya stadslösningen, som projektleds genom företaget Waterstudio.

Han hoppas att Maldivernas befolkning på det viset ska bli ”klimatinnovatörer” och inte klimatflyktingar och konstaterar att lösningen inte är en extraordinär exklusiv design för rika turister, utan ett sätt att lyckas fortsätta överleva.

Kostnaden för att inte anpassa sig till de här översvämningarna är extraordinär”, säger Patrick Vekooijen, vd för GCA, Center on Adaptaition.

”Vi måste göra ett val: antingen fördröjer vi och får betala för det, eller så planerar vi och får det att blomstra.”’

Maldiverna vill åstadkomma snabb förändring

Maldivernas projekt är till för att åstadkomma snabb förändring i stor skala. Det man bygger nu är en stad för 20 000 personer som ska stå klar inom fem år. Det finns andra länder som har lanserat liknande projekt, bland annat Sydkorea och i Östersjön, via ett holländskt bolag. Men inget har kommit så långt som det här.

ANNONS

Staden kommer att ha bostäderi regnbågens alla färger, stora balkonger och självklart sjöutsikt. Man tar sig fram i båt, men på gatorna blir det också möjligt att gå, cykla eller åka elskoter.

Male är en av världens mest tättbefolkade städer, med 200 000 personer som lever på relativt liten yta.

De modulära enheter som staden bygger på är framtagna på ett lokalt båtvarv som förtöjs till den flytande staden. Sedan förankras fundamenten på botten med hjälp av betong. Korallrev som omger staden kan komma att fungera som en sorts vall mot vågorna, som trots allt kommer att påverka hur det känns att leva på det gigantiska, flytande komplexet.

Staden har som mål att bli självförsörjande. Det kommer att finnas el, avlopp och lösningar för nedkylning som tar hänsyn till miljön.

Läs också:

Havet slukar strandnära hus inom 30 år
Översvämninger slår mot fastighetsbranschen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS