Enligt en polisanställd som Aktuell Hållbarhet har talat med så drar kriminella i Sverige in hundratals miljoner kronor på illegal handel med avfall. 

ANNONS

Tidningen Aktuell Hållbarhet får en intervju med en polis på Nationella operativa avdelningen (Noa) som arbetar med åtgärder mot illegal hantering av avfall. Polisen berättar att grupper som Hells Angels, Södertäljenätverket eller andra med stort våldskapital är aktiva inom avfallshanteringen.

Naturvårdsverket släppte en rapport i mars, där de konstaterar att det handlar om tusentals miljarder per år globalt, och att seriösa företag konkurreras ut av kriminella. Rapporten heter ”Förstärkta insatser mot brottslighet inom avfallsområdet”. 

”Vi har ju ett mål att arbeta med den organiserade brottsligheten och det förekommer inom illegal avfallshantering. Det är otroligt lukrativt. De kan tjäna hundratals miljoner”, säger den anonyma polisen till Aktuell Hållbarhet.

För att kunna arbeta med avfall hos polisen krävs anonymitet, och tidningen uppger inte mer information om personen än att hen arbetar på Noa.

”Jag vill inte att mitt namn ska synas. För det handlar om kartläggning. Vi kartlägger dem och de gör också en kartläggning av oss. Därför får vi inte gå ut offentligt och inte göra intervjuer”, säger polisen till Aktuell Hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Regeringen: Ta bort skatt för avfallsförbränning [Dagens PS]