Dagens PS

Kärnkraft kan inte frigöra EU från rysk energi

Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 26 apr. 2022Publicerad: 26 apr. 2022

Flera länder överväger kärnkraft som ett fossilfritt alternativ när man ska göra sig oberoende av rysk energi. Men det är en teknik med många inneboende problem, skriver New York Times.

ANNONS
ANNONS

Inte ens det mest ambitiösa landet, Frankrike, kommer snabbt att kunna ersätta rysk gas eller olja med kärnkraft. Och det trots att man är ett av Europas mest reaktortäta länder.

De nya kärnkraftverk som Frankrike planerar kommer inte att stå färdiga förrän 2035, och även de som man bygger i närtid har dragits med förseningar. Reaktorerna kommer också att bli ganska mycket dyrare än man först hade föresatt sig. Det faktum att det tar minst tio år att utveckla planerade kraftverk gör att den blir mindre aktuell i den akuta situationen.

Nyligen fick startdatumet för reaktorn Flamanville skjutas upp ytterligare, till 2024. Priset blir minst 13 miljarder, inte 12, som man tidigare trodde.

I Storbritannien kommer nästa reaktor 2026, i Hinkley. De flesta andra planerade kraftverk ligger ännu längre fram i tiden. I övrigt är det ett antal åldrande reaktorer från 70- och 80-tal som idag förser Europa med energi, och den motsvarar inte alls bortfallet från Ryssland.

Kärnkraft delar EU

Trots det har kriget i Ukraina satt fingret på vikten av att trots allt försöka skapa självständighet i EU:s energisystem.

Fatih Birol chef för det internationella energirådet IEA, säger till New York Times att Rysslands krig i Ukraina har fått EU att omdefiniera sin syn i frågan. Den har blivit mer akut och konkret.

Vad som också har kommit fram är hur delat EU är i sin syn på kärnkraften. I Tyskland kan man inte tänka sig att senarelägga sin stängning av de sista kvarvarande reaktorerna trots kriget och gaskrisen. I Belgien har ett tidigare beslut om att vänta med kärnkraftnedläggningar blivit förlängt på grund av krisen. Frankrike och delar av Östeuropa är de främsta förespråkarna för att bygga ut tekniken.

Kärnkraften, kommer inte att göra Europa självständigt från rysk energi, varken inom kort eller på lång sikt, menar New York Times. Däremot kommer det att sätta igång diskussionerna och kanske snabba på nya lösningar.

Läs också:

Kärnkraft i centrum när Storbritannien släpper ny strategi
Rolls Royce nya giv – bygga kärnreaktorer

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS