Dagens PS

BMW-gruppen etta i hållbarhet – igen

BMW Group toppar hållbarhetslistan bland världens och Europas biltillverkare – igen. (Foto: BMW)
BMW Group toppar hållbarhetslistan bland världens och Europas biltillverkare – igen. (Foto: BMW)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 nov. 2020Publicerad: 23 nov. 2020

BMW-gruppen är det mest hållbara bilföretaget i världen. Biljätten tycks prenumerera på förstaplatsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

BMW är den enda biltillverkaren som konsekvent utsetts till branschledande sedan Wall street-börsen Dow Jones hållbarhetsindex, Dow Jones Sustainability Indices World and Europe (DJSI), skapades.

Det framgår i ett pressmeddelande från BMW-gruppen.

I mätningen där 39 företag inom fordonsindustrin utvärderas får BMW 80 av maximala 100 DJSI-poäng. Resultatet visar att BMW-gruppen förbättrat sin redan starka hållbarhetsställning inom områdena styrning och ekonomi, miljö och sociala dimensioner.

BMW-toppen: Allas vår framtid står på spel

“Kampen mot klimatförändringarna och hur vi använder resurser kommer att avgöra framtiden för vårt samhälle – och även för BMW-gruppen. Av den anledningen har vi gjort hållbarhet och resurseffektivitet till centrum för vår affärsinriktning och förankrat detta tillvägagångssätt i alla divisioner. Vi ser detta som en viktig byggsten för att framgångsrikt kunna forma vår framtid, eftersom vår affärsmodell och hållbarhet är oskiljaktiga för oss”, säger Oliver Zipse, styrelseordförande i BMW AG, i ett uttalande.

Enligt BMW har biltillverkaren sedan 2006 minskat energiförbrukningen med 40 procent och koldioxidutsläppen med 70 procent per producerat fordon. Inom koncernen får alla produktionsställen i dag sin el uteslutande från förnybara energikällor.

Företaget har, enligt egen utsago, “systematiskt byggt in höga miljö- och sociala standarder i sin leveranskedjeledning och är ledande inom detta område”.

Nu höjer bolaget hållbarhetsmålen ytterligare

BMW har precis utökat och förnyat sin hållbarhetsstrategi ytterligare för att reducera koldioxidutsläppen mer.

“Det nya är att dessa mål sträcker sig för första gången under hela livscykeln – från leveranskedjan till produktion till slutet av användningsfasen. Målet är att minska koldioxidutsläppen per fordon totalt med minst en tredjedel”, enligt bolagets pressmeddelande.

Tillsammans med klimatkompensation kommer alla anläggningar i hela produktionskedjan i BMW-gruppen att uppnå klimatneutralitet från 2021, heter det.

Ett av målen som satts upp är att koldioxidutsläppen från BMW:s fordon ska minska med 40 procent per körd kilometer till 2030. Bolaget räknar också med att det om tio år finns fler än sju miljoner elektrifierade BMW-fordon på vägarna varav cirka två tredjedelar av dessa drivs till 100 procent av el.

Med alla klimatmål på BMW-gruppens agenda, det är fler än vad som nämns här, slår bolaget fast att man kommer överträffa Parisavtalets klimatmål om en tvågradig temperaturökning.

Läs även: BMW 545e xDrive – ännu mer miljökraft »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS