Microsoft-grundaren Bill Gates vill ha högre skatt, men tycker att vissa förslag är överdrivna. 

ANNONS

Det framkom under en ”fråga mig vad som helst”-session som världens tredje rikaste man Bill Gates hade på internetforumet Reddit, skriver Bloomberg.

Staten ”måste göra mer – hälsokostnader, pandemiåterhämtning, klimatinvesteringar, utländsk bistånd generositet. Så jag har drivit på för högre skatter. Men jag håller inte med om några förslag som verkar gå för långt”, säger Bill Gates.

Gillar inte Warrens plan

Bill Gates kommentar om skatt anspelar på förslag som nyligen presenterats i den amerikanska kongressen.

Den demokratiska senatorn Elizabeth Warren har lagt fram ett förslag kallat Ultra Millionaire Tax Act, som skulle lägga på en skatt på 2 procent årligen på hushåll och stiftelser med ett värde mellan 50 miljoner och 1 miljard dollar, och 3 procent årligen på de med ett värde över 1 miljard dollar.

Det är inte sannolikt att planen kommer att gå särskilt långt i den splittrade kongressen, enligt Bloomberg.

Gates kommenterade också på flera andra ämnen under frågestunden. Han uttryckte tvivel om möjligheterna att införa en basinkomst:

”Vi blir rikare när vi förnyar oss, men jag ifrågasätter om vi är tillräckligt rika för att avskräcka kompetenta människor från att arbeta. Med tiden har vi varit mer generösa och vi kommer att vara mer generösa. Diskussionen om detta är mycket intressant, men det handlar om siffror.”

ANNONS
ANNONS

Oroar sig över klimatet

Microsoft-grundaren har också engagerat sig i klimatfrågan och har nyligen skrivit boken ”Hur man undviker en klimatkatastrof” tillsammans med hustrun Melinda Gates. Han oroar sig över den globala uppvärmningen i frågestunden på Reddit:

”Det blir värre med tiden och naturliga ekosystem försvinner. Migrationen bort från de obeboeliga områdena runt ekvatorn kommer att vara massiv. Vi kommer inte att kunna stödja en stor befolkning om det blir mycket varmare.”

Läs mer: Bill Gates fyra tips för succé – Dagens PS