Bill Gates och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har ingått ett nytt partnerskap värt 4,7 miljarder kronor till grön energi.  

ANNONS

Storbritanniens regering och Bill Gates Breakthrough Energy Catalyst går samman för att accelerera utvecklingen av grön energi, meddelar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på Global Investment Summit i  London på tisdagen. Målet är att ”snabbt skala upp” nya rena teknologier.

De 200 miljoner brittiska pund (motsvarande 2,3 miljarder svenska kronor) som Storbritannien redan åtagit sig att satsa på utveckling av grön energi dubblas nu av Bill Gates program som åtar sig att lägga lika mycket som regeringen, skriver Bloomberg.

”En grön industriell revolution”

Breakthrough Energy Catalyst fokuserar på fyra områden, grön vätgas, energilagring, hållbara flygbränslen och system för koldioxidinfångning (CSS).

Partnerskapet är ”ett lyft för Storbritanniens vision för en grön industriell revolution”, säger Boris Johnson.

”Vi kommer bara att uppnå våra ambitiösa klimatmål om vi snabbt skalar upp ny teknik inom områden som grönt väte och hållbara flygbränslen – teknik som verkade omöjlig för bara några år sedan”, säger premiärministern.

Samarbetet presenteras bara två veckor innan världens ledare kommer till de brittiska öarna för FN:s stora klimatmöte COP26 i Glasgow, där Boris Johnson står som värld. Premiärministern har sagt att han tror att klimatmötet blir ”extremt tufft”.

Förvirring om satsningens storlek

Det råder dock lite förvirring kring hur stor satsningen är, då Bill Gates sade på scen att det rörde sig om 400 miljoner pund vardera från regeringen och hans program, rapporterar The Guardian.

ANNONS
ANNONS

”Vi kommer att skala upp dem (teknologierna) och sänka den kostnaden, så vi får dem till samma plats som vi är idag med sol- och vind på land, och så att de kan skalas upp för att minska utsläppen”, säger Bill Gates.

Läs även: Bibliska plågor för britterna: ”Hårda tider väntar” [Dagens PS]

Läs även: Bill Gates drog in 1 miljard dollar till grön katalysator [Dagens PS]