Microsoftgrundaren Bill Gates är bland kunderna i ett nytt projekt på Island där CO2 fångas in från luften och förvandlas till sten i berggrunden. 

ANNONS

För att motverka klimatförändringarna behöver vi sänka de mänskliga utsläppen av koldioxid drastiskt. Förutom att sänka utsläppen jobbar forskare världen över på nya tekniker för att samla in koldioxid som redan finns i atmosfären, så kallad koldioxidinfångning, eller carbon capture and storage (CCS) på engelska.

På Island invigdes nyligen koldioxidinfångnings-anläggningen Orca, efter det isländska ordet orka som betyder energi. Orca är också det engelska ordet för späckhuggare.

Skickas ned till 1 000 meters djup

Anläggningen är ett samarbete mellan schweiziska Climeworks och isländska Carbfix, som enligt företagen kan suga ut 4 000 ton koldioxid från luften varje år genom fläktar och filter. Koldioxiden löses sedan i vatten och förs ned på 1 000 meters djup där koldioxiden mineraliseras och byggs in i berggrunden. Anläggningen drivs med geotermisk energi vilket gör att anläggningen inte genererar några utsläpp i driften.

Mängden koldioxid som infångas motsvarar utsläppen från cirka 890 bilar, enligt Optimist Daily. De 4 000 ton som infångas per år är bara en liten fraktion av de 33 miljarder ton som IEA beräknar utsläppen till i år – men anläggningen är till för att demonstrera möjligheterna med tekniken och nya, större projekt är att vänta.

Världens dyraste klimatkompensation

Precis som med övriga CCS-tekniker är frågan hur energi- och kostnadseffektiv och skalbar metoden är. Financial Times rapporterar att Orca just nu är världens dyraste projekt för koldioxidkompensation med ett pris på 1 000 euro per ton – men det hindrar inte storspelare som Microsoftgrundaren Bill Gates, som är en av kunderna i projektet för att fånga in CO2. Andra kunder är bland annat Swiss Re, Audi och Shopify, skriver FT.

”Det här är första gången vi tar ut CO2 från luften kommersiellt och kombinerar det med underjordisk lagring”, säger Jan Wurzbacher, vd på Climeworks till Financial Times.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Expert: ”CCS är en falsk klimatlösning” [Dagens PS]

Läs även: Investeringar i CCS stiger kraftigt – precis som CO2-nivåerna [Dagens PS]