Demokraternas presidentkandidat Joe Biden sa i ett poddavsnitt i helgen att klimatförändringarna är mänsklighetens största utmaning. Samtidigt vill han lämna fossila bränslen, och satsa på förnybara källor – och därmed skapa miljontals nya jobb.

ANNONS

Under lördagen var Donald Trumps motståndare med i podden Pod Save America, och presidentkandidaten höll inte tillbaka med sina åsikter, rapporterar CNBC.

”Klimatförändringarna är det största hotet mot mänskligheten”. Och det är även det största problemet för mig”, sa Joe Biden.

Men till skillnad mot Donald Trump, som inte är lika övertygad om klimatförändringarna, så har Joe Biden redan en plan i sikte om han blir vald till USA:s nästa president.

Den inkluderar omkring 20 biljoner kronor i investeringar riktade mot ren energi inom transporter och byggbranschen samt elektricitet från gröna energikällor, samtidigt som USA ska skära ner på sina utsläpp och satsa på hållbar infrastruktur.

Nya jobb

Att skära ner på utsläppen och flytta från fossila källor till hållbara lösningar kommer enligt Biden att skapa ett stort antal nya arbetstillfällen.

”Det kommer att skapa miljoner nya jobb. Jag tror detta är en gigantisk möjlighet, en gigantisk möjlighet att skapa bra jobb”.

Biden sa vidare i podden att inom kort kommer ”ingen att bygga olje- eller naturgaseldade kraftverk”. Istället kommer det byggas kraftverk som eldas med förnybara energikällor.

Samtidigt erkände Biden att man inte kommer kunna skrota fossila bränslen över en natt, utan att det antagligen kommer dröja till 2050 innan de är helt utfasade.

Klimatet har skjutit upp som en viktig valfråga, särskilt bland unga amerikanska väljare.

ANNONS
ANNONS

Nära två tredjedelar av väljarna tycker inte att den federala regeringen gör tillräckligt för att avstyra klimathotet, enligt en undersökning tidigare i år. Omkring 79 procent av de tillfrågade ansåg att USA borde satsa på gröna källor som vind och sol istället.

När det gäller klimatfrågan har Biden redan vunnit valet, Enligt en annan undersökning sa 58 procent av väljarna att Biden gör mer åt problemet än Trump, som fick 19 procent av de tillfrågade på sin sida.

Läs mer: Nordea: 10 svenska aktieklipp om Biden vinner valet