Snart ska Nobels extremt prestigefyllda fredspris delas ut och den som väntas ta hem det i år är Sveriges unga klimataktivist Greta Thunberg.

ANNONS

Om en vecka, den 8 oktober, tillkännages Nobels fredspristagare i Oslo och den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 18 år, är en av de nominerade.

Nobels fredspris är världens mest prestigefyllda utmärkelse och Reuters menar att mycket talar för att Greta Thunberg i år tar hem priset.

Visserligen brukar fredspristagaren komma som en total överraskning för omvärlden, men samtidigt har den norska Nobelkommittén för vana att skicka ett viktigt budskap till världens makthavare.

”Kommittén vill ofta skicka ett budskap. Och det här kommer att vara ett starkt budskap att skicka till COP26, vilket kommer att ske mellan tillkännagivandet av priset och ceremonin”, säger Dan Smith, chef för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, till Reuters.

Greta Thunbergs hån: ”Bla bla bla…”

I år det är det klimatförändringarna som står på agendan och i början av november hålls det politiska klimattoppmötet COP26 i FN:s regi i Glasgow i Skottland, där uppvärmningen med allt vad det innebär i samhällskonsekvenser finns på dagordningen.

Inför klimattoppmötet har forskare varnat för att sista chansen är nu att vända den dystra utvecklingen. Politikerna måste enligt forskarna få till stånd bindande avtal som minskar växthusutsläppen det kommande decenniet om gränsen maximalt 1,5 graders uppvärmning enligt Parisavtalet ska infrias och en katastrof avvärjas.

ANNONS
ANNONS

Det här kan enligt Reuters tala för att Nobels fredspris i år går till Greta Thunberg, som nyligen under en tredagarskonferens, Youth4Climate, i Milano i Italien hånade världens makthavare i ett tal.

Det är mycket snack och ingen verkstad, slog den svenska klimataktivisten fast.

”Det här är allt vi hör från våra så kallade ledare: Ord. Ord som låter bra men hittills har inte lett till något. Våra förhoppningar och drömmar drunknar i tomma ord och löften. Naturligtvis behöver vi konstruktiv dialog, men de har nu haft 30 år av bla, bla bla. Och vart har detta lett oss?” sade Thunberg vilket Dagens PS uppmärksammade.

Om Greta Thunberg, som både provocerar och förhoppningsvis även inspirerar politiker till att tänka om, nu får äran att tilldelas Nobels fredspris blir hon den näst yngsta vinnaren av fredspriset i historien.

Fem svenskar har tidigare fått fredspriset:

1908: Klas Pontus Arnoldson, som delade det med Fredrik Bajer

1921: Hjalmar Branting, som delade det med Christian Lous Lange

1930: Nathan Söderblom

ANNONS
ANNONS

1961: Dag Hammarskjöld (priset delades ut postumt)

1982: Alva Myrdal, som delade det med Alfonso Garcia Roblés

Källa: Wikipedia