David Rothkopf har träffat minst 200 av de människor han räknar till ”superklassen”, som styr över finans, politik, industri, militär, media och religion. Han har suttit med vid deras sammanträden och middagsdiskussioner och kartlagt deras nätverk.

Rothkopfs slutsats är klar: Aldrig tidigare har så få människor haft så mycket makt över världens öden. Nästan alla är vita eller asiatiska män med en genomsnittsålder runt 60 år.

”Men listan med runt 6  . 000 namn måste hållas aktuell. Det är stor rörlighet, som dessutom har ökat genom finanskrisen. De som nyligen hade mycket makt har det kanske inte längre i dag”, säger Daniel Rothkopf till DN Ekonomi.

Över 20 svenskar ingår i den globala ”superklassen”, hävdar David Rothkopf. Däribland Marcus Wallenberg, Ingvar Kamprad, Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt – och den sistnämnde tillhörde superklassen redan innan han återvände till den svenska regeringspolitiken.

”Det blir alltmer nödvändigt med starka internationella organ som kan förebygga nya kriser. Demokratiskt utsedda ledare behöver ta tillbaka en del av makten, som de släppte ifrån sig när finansmarknaderna avreglerades på 1980- och 90-talet”, säger David Rothkopf till DN Ekonomi.

Boken ”Superclass: Hur den nya globala makteliten styr världen” ges ut på Leopard förlag.

ANNONS
ANNONS