BUSINESSBRIEFEN – för dig som missat nyhetsdagen samlar Dagens PS alla de viktigaste nyheterna och de mest lästa artiklarna på ett ställe.

Ministern rasar mot SAS nonchalans
Efter den långa pilotstrejken som drabbade 370.000 resenärer så vägrar SAS att följa Allmänna reklamationsnämndens beslut och betala ut den schablonersättning som passagerarna har rätt till enligt EU-förordningen om ett flyg är kraftigt försenat eller inställt. SAS menar att pilotstrejken låg utanför flygbolagets kontroll.

Börsextra: Aktie rusar över 80 procent
Under morgonen meddelade Enersize att ett tvåårigt samarbetsavtal har slutits med Caverion Sverige. Nyheten fick kursen i First North-listade bolagets aktie att explodera, och den var som mest upp över 90 procent.

Nya siffror: Välfärden behöver 90 miljarder
Inom sju år kräver välfärden ett massivt tillskott för att vår nuvarande nivå ska upprätthållas, visar en ny analys från finansdepartementet. Till år 2026 behövs ytterligare 90 miljarder kronor till välfärdssektorn, samt 80.000 nya arbetare.

Northvolt anlägger batterifabrik i Skellefteå
Det svenska batteribolaget Northvolt har säkrat finansering för att börja bygga en fabrik i Skellefteå, framgår av ett pressmeddelande. Dessutom skriver bolaget att man fått order från nyckelkunder till ett värde på 13 miljarder dollar fram till 2030.

ANNONS
ANNONS

Techgiganterna flyttar produktionen från Kina
Efter de nya tullarna som en direkt följd av handelskriget med USA är det flera av de stora techföretagen som flyttar produktion från Kina. Senast i raden är Nintendo som enligt Wall Street Journal har flyttat sin produktion av konsolen Switch till Sydostasien.

Trumps bluff – inte ens topp 500 i världen
Donald Trump skryter gärna om sin personliga förmögenhet – men allt verkar vara en bluff. Vid de senaste uttalandena säger den amerikanske presidenten att han är god för ”över 10 miljarder”, men enligt en ny sammanställning av världens rikaste personer som Bloomberg har gjort så är Donald Trump bara god för cirka tre miljarder dollar.

Victoria Silvstedt: ”Slösade otroligt mycket”
Valutaklipparen och börsplaceraren Victoria Silvstedt berättar i en öppenhjärtig intervju med sparekonomen Frida Bratt på Nordnet om hur hon tidigare i livet vare sig sparade eller investerade pengarna som hon drog in.

Chefsjurist: Visst kan du jobba i shorts
Här får du svar om klädkoder och vad som gäller i semestertider. Nyttig info både för anställda och arbetsgivare.

H&M-rivalen lyfter vinsten – bonusregn över personalen [Dagens Industri]
Den spanska klädjätten Inditex, som bland annat äger H&M-konkurrenten Zara, redovisar ett rörelseresultat om 980 miljoner euro för det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår 2019/2020. Snittestimatet låg på 932 miljoner, skriver Di.