Dagens PS har plockat upp ett ex av Sveriges nya ”kändistidning”, kort och gott kallad S. Här färsöker veteranen Amelia Adamo att skapa ”Sveriges smartaste snackisar” – döm själva om hon har lyckats!

I tidningens ”granskning” av Sveriges rikaste kvinnor och deras liv märks allt från Jeanette Bonnier och Cristina Stenbeck (goda för ca 2,5 miljarder) till Antonia Ax:son Johnson och  Kirsten Rausing, goda för 37 respektive 38 miljarder.

Antonia kontrollerar Hemköp, Åhléns och Willys. Hon bor på ett slott strax norr om Stockholm (Stora Wäsby), där hon driver ett häststall. Ax:son Johnson uppges även vara mycket intresserad av hundar och är engagerad som politiker i Folkpartiet. Hon var under tio år ordförande i Stockholms Stadsmission.

Johnson utbildade sig i både USA och Sverige och fick tidigt engagera sig i familjens företagsstyrelser (fjärde generationen i affärsdynastin). I en tidigare intervju med E24 Kvinna berättar Antonia att hon trots sin bakgrund drivs av revanschlusta.

”Jag kände mig väldigt udda, utanför och utstött. Jag var mobbad, trots att det var fler barn som inte kom från Sverige och jag inte var den enda som inte kunde svenska. Ju äldre jag blir, desto mer kan jag släppa känslan av att jag måste bevisa mig”, säger hon.

”Jag minns att jag som barn tänkte att jag skulle visa dem, jag skulle minsann bli bäst i klassen, jag skulle bli någonting. De skulle få se, tänkte jag, och bestämde mig där och då.”

Med på tidningen S lista över rikaste kvinnorna finns också doldisen Jenny Lindén Urnes (3,2 miljarder), som häromveckan figurerade i ett stort reportage i tidningen Affärsvärlden.

”Jag tror knappt att någon skulle känna igen henne om man möttes på stan”, sa en anställd till AFV om den medieskygga 38-åringen som kallas ”svenskt näringslivs Greta Garbo”.

Jenny Lindén Urnes från Helsingborg, storägare i bland annat Höganäs, lägger mycket tid och pengar på konst. Bland annat är hon mycket aktiv i kulturinstitutionen Färgfabriken på Liljeholmen i Stockholm.

En annan doldis är Charlotte Söderström, 31 – dotter till H&M-miljardären Stefan Persson och bror till klädjättens vd Karl-Johan Persson. Hon är god för 5,9 miljarder kronor men uppges inte trivas i rampljuset. Charlotte ägnar sig enligt S mest åt hästar och H&M:s sponsring av hästsport.

”Dessutom ska hon axla uppdraget som arvtagare till familjens välgörenhetsstiftelse, Familjen Erling-Perssons stiftelse”, skriver tidningen.

56-åriga Madeleine Olsson Eriksson, god för 9,3 miljarder kronor, har inget med familjens imperium Stena-gruppen att göra. Hon har skapat en karriär vid sidan om – som gynekolog och en av tre delägare till Avenykliniken i Göteborg.

ANNONS
ANNONS

Madeleine Olsson Eriksson är också aktiv fastighetsägare och hedersdoktor vid konstnärliga fakulteten på Göteborgs Universitet. Hon var den första i sin kända entreprenörsläkt som tog studenten. Innan hon kom på att hon ville bli läkare lyckades hon samla på sig åtta betyg och en fil kand i olika humanistiska ämnen.

”Det var aldrig riktigt tal om att jag skulle engagera mig i pappas verksamhet. Shipping är av tradition ”a real male business” och jag var betydligt mer intresserad av humaniora redan som ung”, säger hon i en artikel på Karolinska Institutets webbsida.

För DI Weekend har Madeleine tidigare berättat att hon var aktiv i vänsterrörelsen och att hon tillbringade ett halvår i Paris under studentrevolternas 1968.

”Jag var aldrig aktuell och det var nog mest en könsfråga”, berättar hon i intervjun och tillägger att hon köpte pappa Sten A Olssons argument.

”Det var helt enkelt inte tänkbart för pappa med en tjej i ledningen.”