Finanskändisen seglar på nytt upp som största ägare i börsgiganten.

Det pågår en maktstrid i Ericsson. På ena sidan: familjen Wallenberg. På den andra: finansmannen Christer Gardell.

Den sistnämnde, som står bakom aktivistfonden Cevian, har nu storköpt Ericssonaktier och tronar därmed ånyo som största ägare i telekombolaget, berättar Svenska Dagbladet.

”Vi kontrollerar drygt 242 miljoner B-aktier och är största ägare i Ericsson”, bekräftar Christer Gardell i artikeln.

Med den rejält framflyttade positionen från Gardells sida får Wallenbergs investmentbolag Investor finna sig med att bara vara två på ägarlistan i Ericsson.

I mitten av oktober uppmärksammade även DagensPS maktkampen i Ericsson. Investor hade då dammsugit marknaden på aktier.

ANNONS
ANNONS

”Runt 1,2 miljarder kronor köpte investmentbolaget aktier för vilket petade ner Christer Gardells fond Cevian till en andra plats i ägarlistan”, konstaterar nu Svenska Dagbladet.

Men det tog alltså bara tre veckor för Christer Gardell och Cevian att återta makten i telekomjätten, och enligt SvD Näringsliv har Cevian köpt nära ”31 miljoner B-aktier vilket räknat på en snittkurs på 50 kronor ger att den nya investeringen i Ericsson uppgår till 1,5 miljarder kronor”.

Där till har Cevian tankat runt 20.000 röststarka A-aktier, vilket gör att Cevian sitter på 7,3 procent av kapitalet i Ericsson medan Investor äger aktier som motsvarar 6,61 procent av kapitalet.

Investor leder dock stort i antal röster med sina 22,18 procent mot Cevians 4,3 procent av rösterna i bolaget.

Industrivärden är Ericssons tredje största ägare med 2,6 procent av kapitalet och 15,2 procent av rösterna, enligt SvD, som uppger att Ericsson håller sin kapitalmarknadsdag i New York i morgon, onsdag.