Martin Schibbye och Johan Persson har som Dagens PS tidigare rapporterat bestämt sig för att inte att överklaga den kontroversiella domen på elva års fängelse. I stället ansökte de på tisdagen om benådning, vilket enligt SvD leder till en politisk process.

”Det finns en tradition av nåd och förlåtelse i Etiopien och vi väljer att lita på denna tradition”, skriver Schibbye och Persson i ett uttalande.

Benådningssystemet är uppbyggt kring en grupp av experter men i praktiken avgörs frågan av regeringen och premiärminister Meles Zenawi. Och enligt SvD kan Preem-miljardären Mohammed Al-Amoudi, med över 400 bensinstationer i Sverige, bli en viktig bricka i det politiska och diplomatiska spelet.

Den Sverigefrälste affärsmannen är saudisk medborgare men född i Etiopien av en etiopisk mor. Al-Amoudi, Afrikas rikaste man, har stora kommersiella intressen i Etiopien, med bland annat spannmålsexport till Saudiarabien och hotell och fastigheter i huvudstaden Addis Abeba. Han uppges samtidigt ha goda kontakter inom svenska näringslivet, svenska UD och den svenska statsförvaltningen.

”Om Al-Amoudi säger till premiärminister Meles att han tycker det vore bra om svenskarna släpps så snart detta är möjligt utan att den etiopiska regeringen tappar ansiktet så tror jag det är ord som skulle väga tungt”, säger en anonym källa, som uppges ha arbetat nära Al-Amoudi, till SvD.

ANNONS
ANNONS

Sveriges ambassadör i Etiopien, Jens Odlander, vill inte kommentera tidningen uppgifter.

LÄS ÄVEN: Organisationer i upprop om terrordömda svenskar »

PS. Håll dig à jour med vårt dagliga nyhetsbrev! Dagens PS har också publikationer inom privatekonomi, prylar, resor, it, media, reklam, karriär och börs. Klicka här för mer information!