Svenska möbeljätten Ikea öppnar sitt första varuhus i Mexiko City och varor kommer skeppas till en hamnstad som delvis styrs av landets största knarkkartell.

Ikea har i 15 år funderat på att öppna varuhus i Mexiko och gör nu slag i saken, skriver Dagens Nyheter och berättar att Ikeas första varuhus i landet slår upp portarna i metropolen Mexiko City på torsdagen.

”Få värdesätter sina hem lika mycket som mexikanare”, säger chefen för Ikea Mexiko, Malcolm Pruys, till tidningen.

Eftersom Ikeas etablering dröjt tog ett mexikanskt företag och kopierade konceptet under namnet Idea. Men Idea finns inte längre kvar i Mexiko och i stället öppnar alltså riktiga Ikea sitt första varuhus i Latinamerika i stadsdelen Venustiano Carranza i östra Mexiko City, som uppges bli 23 500 kvadratmeter stort.

Logistiken blir enligt artikeln Ikeas största problem i Mexiko. Ungefär 10 procent av sortimentet i varuhuset kommer från inhemska leverantörer och resten ska skeppas från fartyg i USA till en hamnstad som styrs av Mexikos största knarkkartell.

ANNONS
ANNONS

Enligt artikeln kontrollerar kartellen Cártel de Jalisco Nueva Generación stora delar av hamnen, som den använder för knarksmuggling till USA.

”Vi är medvetna om riskerna. Kanske kommer det ta lite längre tid för oss att få genom våra varor, men vi tänker inte falla i några fällor. Vi har nolltolerans för korruption och har hittills inte stött på några problem”, säger Malcolm Pruys till DN.

Läs även: Ikeas solceller kan komma från arbetsläger [DagensPS.se] »