Gustaf Douglas belönas med Albert Bonniers pris till Årets företagare 2016. (Foto: TT)
Gustaf Douglas belönas med Albert Bonniers pris till Årets företagare 2016. (Foto: TT)

ANNONS

Dagens Industri hyllar svenske finansmannen Gustaf Douglas och belönar honom med titeln Årets företagare 2016 med den ”frispråkige grevens” imperium och livsverket Latour i åtanke. Investmentbolaget – som han köpte 37 procent av aktierna i 1985 – har på 30 år växt till en bjässe värd 65 miljarder kronor.

”Jag ville bygga ett mindre Investor eller Industrivärde, och jag ville bli ekonomiskt oberoende”, berättar han när Di intervjuar honom i samband med utmärkelsen.

Det har han blivit. Enligt tidningen har Latour – som består av dels en helägd industrirörelse och dels en blytung börsportfölj – levererat en total avkastning som stigit med 100.000 procent vilket innebär en snittavkastning på 25 procent per år. Räknar man på totalavkastningen på aktierna på Stockholmsbörsen är samma siffra 6.000 procent.

I en krönika hyllar Di:s Richard Bråse Gustaf Douglas investeringsfilosofi genom åren: långsiktigheten. Utan den, och vad som verkar vara ”ett sjätte sinne för aktier”, hade Latour inte varit vad det är i dag, menar han. Bråse rosar den svenske miljardärens lyckade vd-rekryteringar samt att han inte lagt sig i för mycket i portföljbolagens arbete.

”Hög överavkastning sett över flera decennier ljuger inte. Den typ av investerare som visar störst förmåga att skapa överavkastning i medvind har ofta det gemensamt att de inte dukar under när vinden vänder och konjunktur och kreditmarknad stramas år”, skriver Di-skribenten.

Latour har stått starkt genom decennier av både låg- och högkonjunktur. Under det dystra börsåret 1987 ökade substansvärdet i Gustaf Douglas imperium med 28 procent och när fastighetskrisen slog till med full kraft stod man oskadd tack vare hans övertygelse om att satsa på industri och undvika fastigheter och finans, konstaterar Richard Bråse.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Bok klär av miljardärerna [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Douglas och Bennet i bitter skilsmässa [DagensPS.se] >