”Åtta av tio Uberbilar skattefuskar genom att inte redovisa intäkter”, hävdar Svenska Taxiförbundet.

I en undersökning som Svenska Taxiförbundet gjort framgår det, enligt ett pressmeddelande, att Uber underlåter att redovisa 68 procent av inkörda belopp från sina resor och att Uber varje år blåser Skatteverket på 700 miljoner kronor –bara i Stockholm.

”Åtta av tio gånger man sätter sig i en Uberbil åker man svarttaxi”, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör för Svenska Taxiförbundet, som uppger att Uber lobbat för att få bort kravet på kassaregister, dock utan framgång.

ANNONS
ANNONS

”Men Uber fortsätter att tillhandahålla ett system där kunden upplever att man får ett riktigt kvitto via Ubers app. Detta möjliggör skattefusk och är ett sätt att kringgå kassaregistret på ett sätt som strider mot föreskrifterna i lagstiftningen. Som jag ser det sätter sig Uber över svensk lag”, säger Claudio Skubla.

112 granskade resor med Uber visade att totalkostnaden för dessa resor gick på 23.104 kronor, men endast 7.374 kronor av resorna redovisades till Skatteverket, påstår Svenska Taxiförbundet.

”Jag vet ingen annan bransch där ett stort globalt företag regelmässigt undanhåller 68 procent av intäkten från redovisning. Det vore konstigt om Polisen, Transportstyrelsen och Skatteverket låter detta fortgå”, dundrar Claudio Skubla