Tyska Vonovia lägger ett konkurrerande bud på fastighetsbolaget Victoria Park värt 9.555 miljoner kronor där bolaget erbjuder 38,00 kronor för varje aktie av serie A och B samt 316,00 kronor för varje preferensaktie i Victoria Park. Den oberoende budkommittén rekommenderar erbjudandet och budet stöds av ledningen.

Det framgår av ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

Erbjudandet offentliggörs efter att Victoria Park avslagit ett uppköpserbjudande från Starwood Capital. Starwoods bud, som kom den 1 april, var på 34,40 kronor kontant för varje A- respektive B-aktie och 315,00 kronor för varje preferensaktie. Det totala värdet av detta erbjudande uppgick till cirka 8.680 miljoner kronor. I samband med detta skrev Dagens PS om att en av grundarna, Greg Dingizian, i ett slag kunde bli 894 miljoner kronor rikare över en natt.

”Vi ser framemot att göra vårt inträde på den svenska marknaden, och vi är särskilt glada över att vi har identifierat Victoria Park som ett företag som följer samma affärsprinciper som oss”, säger Rolf Buch, vd för Vonovia.

”När vi blev uppmärksammade på situationen av Victoria Parks finansiella rådgivare, och började överväga ett vänskapligt erbjudande till Victoria Parks aktieägare insåg vi att företagets ledning är likasinnade samt delar vår affärsfilosofi – att investera stort i bostäder till långsiktig förmån för våra hyresgäster. Vårt sätt att förvalta våra 394.000 lägenheter på ett socialt ansvarstagande sätt har visat sig vara en attraktiv investering för våra aktieägare. Vi är fast beslutna att fortsätta leverera samma höga kvalitet och boendestandard till alla våra hyresgäster – i Sverige så väl som i Tyskland.”

ANNONS
ANNONS

Aktieägare i Victoria Park, som gemensamt äger cirka 31,82 procent av det totala antalet akter och 37,31 procent av rösterna i Victoria Park, har åtagit sig att acceptera erbjudandet eller ställt ut köpoptioner som möjliggör för Vonovia att köpa deras aktier vid ett senare tillfälle.

För Victoria Parks aktier av serie A, utgör erbjudandet en premie om 11,8 procent jämfört med Starwood Capital Groups erbjudande som offentliggjordes den 1 april 2018, och 19,5 procent jämfört med stängningskursen om 31,80 kronor på Nasdaq Stockholm den 29 mars 2018, vilket var den sista handelsdagen före offentliggörandet av Starwoods erbjudande den 1 april 2018. För Victoria Parks aktier av serie B utgör erbjudandet en premie om 11,8 procent jämfört med Starwoods erbjudande som offentliggjordes den 1 april 2018, och 19,9 procent jämfört med stängningskursen om 31,70 kronor på Nasdaq Stockholm den 29 mars 2018.

Vonovia beskriver sig som Tysklands ledande rikstäckande fastighetsbolag med fokus på hyresrätter. Vonovia äger och förvaltar cirka 394 000 hyresrätter i samtliga av Tysklands attraktiva städer och regioner. Bolagets fastighetsportfölj är värderat till cirka 38,5 miljarder euro.

LÄS ÄVEN: Rosengårdssonen kan få 894 miljoner i drömaffär [Dagens PS] >