”Oförlåtligt”, skriver klädjätten vars vd Helena Helmersson nu har arbetsbefriat ansvariga chefer efter incidenten.

Det var i samband med att & Other Stories, som är ett av den svenska modejättens varumärken, skickade ut en intern dokument på kläder som ska ingå i den nya höst- och vinterkollektionen som anställda noterade att en lila mössa fått ett rasistiskt namn, berättar Di.se med hänvisning till CNN, som var först ut med nyheten.

Flera medarbetare gick i taket eftersom det var ett rasistiskt angrepp på svarta.

Efteråt uppges & Other Stories-chefen Karolina Gutke ha bett de anställda om ursäkt och uttalat att det som hänt är ”helt oacceptabelt”, och att det inte går att ursäkta.

”Oacceptabelt och oförlåtligt”

H&M:s chef Helena Helmersson säger å sin sida till CNN att cheferna som bär ansvaret för produktionslistan har arbetsbefriats under utredningen kring fadäsen.

”Vi tar användningen av rasistiskt språk på extremt stort allvar. Även om ordet aldrig trycktes på en verklig produkt, var användningen av ordet helt oacceptabelt och är oförlåtligt”, heter det från bolaget.

ANNONS
ANNONS

Det är emellertid inte första det stormar kring H&M i frågan om rasistiska tillmälen. Så sent som i början av 2018 släppte H&M en reklambild på en svart barnmodell med en huvtröja. På texten stod det: ”Coolaste apan i djungeln” vilket förstås flera medier, däribland Aftonbladet, rapporterade om.