Flygbolaget gör historisk brakförlust i ny kvartalsrapport, berättar norska Dagens Næringsliv.

ANNONS

Flygbolaget redovisar en förlust på drygt 2 miljarder kronor före skatt, en försämring med omkring 3,6 miljarder kronor jämfört med samma period i fjol.

Enligt Dina Pengar i Expressen, som hänvisar till Dagens Næringsliv, är resultatet det sämsta som SAS vd Rickard Gustafson upplevt under sin tid som chef för flygbolaget – han tillträdde stolen på våren 2011, för drygt nio år sedan alltså.

Den aktuella SAS-rapporten omfattar perioden 1 maj till 31 juli och det handlar enligt Dagens Næringsliv om ett ”historiskt underskott”.

Aktiekursen har rasat ner i källaren

Enligt SAS, vars aktie uppges ha rasat från knappt 20 kronor till runt 6 kronor, är orsaken till det dramatiska miljardtappet coronapandemin.

Under Q2 störtdök passagerarantalet för SAS med 86 procent, samtidigt som intäkterna uppges ha rasat med 81 procent under kvartalet.

”Trots den långsamma men kontinuerliga återhämtningen som reflekteras i våra trafiktal är den framtida efterfrågan osäker och i hög grad beroende av att man lättar på reserestriktionerna och på passagerarnas förtroende och vilja att resa”, skriver SAS-chefen i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Joakim Bornold säger till Expressen att det är oklart om det räddningspaket som den svenska och danska staten nu går in med, och som EU-kommissionen godkänt, räcker för att lyfta flygbolaget ur krisen.

Han bedömer att mer pengar behövs om SAS ska kunna ”stå på egna ben”, säger han.